Инвестиционният фонд на милиардера Джордж Сорос е закупил голямо количество акции на Overstock.com, компанията, чиито книжа поскъпнаха значително, след като обяви разработването на продукт свързан с търговията с криптовалути.

Soros Fund Management е притежавала 2 472 188 акции на Overstock в края на четвъртото тримесечие на 2017 г., което я прави третият най-голям акционер, показват регулаторни документи.

Акциите са стрували 157.97 млн. долара в последния работен ден на декември и 146.72 млн. долара при затварянето на пазара вчера.

Акциите на Overstock поскъпнаха с над 200% през последната година, след като компанията обяви планове през септември да навлезе в бизнеса с търговия с дигитални валути създавайки блокчейн платформа за капиталовите пазари.

Overstock е е компания за електронна търговия, концентрирана в стоките за домашна употреба и дрехите. Главният изпълнителен директор Патрик Бърн е положително настроен по отношение на биткойна, а компанията приема плащания с криптовалутата от 2014 г.

Сорос говори публично за криптовалутите по време на Световния икономически форум в Давос. Милиардерът инвеститор заяви, че блокчейн технологията може да бъде използвана "за положителни неща," но самата криптовалута е "типичен балон."

Сорос продава акции на Facebook, купува акции на Snap

Уведомленията до щатската комисия по цени книжа и борси показват и някои други ходове на Soros Fund Management. Компанията е продала изцяло относително малкия си дял от 10 000 акции на Amazon, пише CNBC.

Фондът също така е продал 109 451 акции на Facebook, които са стрували 19.3 млн. долара в края на миналата година. През третото тримесечие на 2017 г. фондът на Сорос е продал 367 262 акции на Facebook. Инвеститорът напоследък критикува интернет компаниите и най-вече Facebook и Google. На Световния икономически форум той нарече компаниите "заплаха" и каза, че е "само въпрос на време преди световната доминация на щатския IT монопол да бъде разбита."

Фондът на Сорос обаче е е купил 1 600 акции на компанията майка на Google, през последното тримесечие на миналата година. Така общият брой акции, които фондът притежава достига 4 600.

През последните три месеца на 2017 г. фондът на Сорос е купил 141 800 акции на Snap, 71 500 акции на Netflix и 15 700 акции на Twitter.

И трите компании записаха силни тримесечие в края на 2017 г.

В същото време Soros Fund Management е продал 45 300 акции на Microsoft.