Жена от село Лозенец край Добрич роди в БТР на път за болницата. Малко след 7 ч. вчера екип на пожарната в областния град и лекари потеглили към селото, за да вземат бъдещата майка и да я откарат в болницата в Добрич.

Раждането обаче е започнало преди село Росеново, съобщи по радио „Добруджа" комисар Дарин Димитров. Минало успешно и бебето проплакало във верижната машина.

Междувременно екип на спешна помощ от Варна закъса вчера в преспите близо до село Радан Войвода. Лекарите също пътували към родилка. Тръгнали с високопроходима кола, но закъсали на пътя. Областният управител на Варна Стоян Пасев и двама кметове помогнали с координацията.

Нова линейка пресрещнала колата на роднините, които тръгнали да транспортират родилката и тя е пристигнала успешно във Варна, където е настанена в болница. Малко по-късно е изпратена друга кола, която да прибере от снежния капан първия лекарски екип. За щастие, всичко приключило успешно.

Корабът "Кук" потъна в Поморие

Корабът „Кук" на пасажерското пристанище в Поморие е потънал заради силното вълнение, потвърди кметът на морската община Иван Алексиев. Той обясни, че собственикът е бил предупреден по-рано за това, че корабът му не е укрепен и предстои лошо време.

"За жалост, той не е реагирал. Снощи са го търсили към 3-4 пъти, също не е реагирал. Къса въжета, удря борда в пристанището, пука борд, пълни се с вода и потъва", обясни за радио "Бургас" Алексиев. Той съобщи, че другата щета е в рибарското пристанище.

При обръщане на вятъра влиза една насрещна вълна, която събира лодките. За радост, няма потънали, а само пострадали. Цяла нощ там са работили всички от пристанището, моряци, собственици на плавателни съдове.

На място е изпратена техника още сутринта, за да се извадят лодките, добави Иван Алексиев. Щети има нанесени по крайбрежната алея, след подобряване на времето, те ще бъдат отстранени, увери кметът, цитиран от вестник "Стандарт".

Неучебен ден в Бургас

В Бургас днес е неучебен ден поради усложнената зимна обстановка. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Детските градини ще работят, но персоналът е задължен да почисти снега пред всяко детско заведение, за да осигури безопасен достъп. В момента заседава извънредният кризисен щаб.

Автомагистрала "Тракия" е затворена в района на Бургас. Затворени са и Дюлинският проход и отсечката Миролюбово - Каблешково. От пресцентъра на областна администрация съобщиха, че има ограничение за движение на автомобили над 12 тона в отсечката между Обзор и Слънчев бряг поради намалена видимост и снеговалеж.

Има паднали дървета и снеговалеж на пътя Малко Търново - Козият рог. И там има ограничение за движение на моторни превозни средства. От областната управа съобщиха още, че училищата и в Несебър са затворени.

Пътната обстановка в страната е усложнена

Усложнена е пътната обстановка в Източна България заради метеорологичните условия. Възстановено е движението за МПС над 12 т по АМ "Люлин" в двете посоки, по АМ "Тракия" в област София в посока Бургас и по АМ "Струма" в посока София. На АМ "Струма" вече е възстановено движението в посока Благоевград за МПС над 12 т.

Възстановено е движението на МПС над 12 т по пътя София – Граничен пункт "Калотина" в посока София, остава обаче ограничението за движение на МПС над 12 т в посока Калотина. Поради обилен снеговалеж и снегопочистване е ограничено движението на МПС над 12 т по пътя Самоков - Дупница и Самоков - Ихтиман.

Заради обилен снеговалеж по АМ „Тракия” е ограничено движението за всички МПС в участъка от пътен възел „Драганци” до Бургас. Магистрала „Тракия” е затворена и от Зимница до Карнобат за всички МПС.

Старият път от София през Петолъчката, Карнобат и Айтос е затворен за автомобили над 12 тона. Пътят Руен-Айтос също е затворен за камиони. В Бургаския регион затворен за всички е участъкът Изворище-Миролюбово-Каблешково.

Възстановено е движението за всички МПС по АМ „Хемус“ от Шумен до Варна. На АМ „Хемус” е възстановено движението по пътя Ботевград - "Хемус" в платното в посока на автомагистралата и до София. Но сега отново е въведено ново ограничение на движението в едната лента заради аварирал ТИР. "Пътна полиция" регулира движението.

Възстановено е движението на всички МПС по път I-4 Шумен – Търново – Ябланица и път II-62 Самоков – Дупница – Кюстендил.

Временно е ограничено движението на всички МПС през Обзорски проход, път III-908 Варовник – Вълчаново ханче, път III-795 Вълчаново ханче – Малина, път III-539 Дюлино – Русокастро, път III-2902 Аксаковска панорама – Кичево поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания.

Тежка е пътната обстановка в Русенско. ГКПП „Дунав мост” беше затворен снощи от румънска страна за тежкотоварни автомобили. Образували са се опашки. Пътят Русе-Силистра отново е в тежко състояние.

Ето и пълната справка от АПИ:

Проходи:

- „Айтоски“– забранен за МПС над 12 т.
- „Дюлински“ – забранен за всички МПС;
- „Обзорски“ – затворен за МПС над 12 тона;
- „Пампорово” – забранен за МПС над 3,5 т;
- „Печинско“ – забранен за МПС над 12 т с ремаркета и полуремаркета;
- „Превала“ – забранен за МПС над 12 т с ремаркета и полуремаркета; задължително движение за всички МПС с вериги;
- „Предел“ – забранен за МПС над 12 т.;
- „Републиката“ – отворен за всички МПС;
- „Ришки“ – забранен за МПС над 12 т.;
- „Рожен“ – забранен за МПС над 12 т с ремаркета и полуремаркета
- „Твърдишки” – забранен за МПС над 10 т;
- „Котленски” – затворен за МПС над 12 тона;
- „Троянски” – забранен за МПС над 12 т с ремаркета и полуремаркета
- „Върбишки” - затворен за всички МПС;
- „Златишки” - затворен за всички МПС;
- „Вратник” - забранен за МПС над 10 т;
- „Дюлински” - забранен за МПС над 3,5 т;
- „Петрохан” - забранен за МПС над 12 т;
- „Шипка” - забранено е движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4.

Магистрали:

АМ „Тракия“: Ограничава се движението за МПС над 12 т. по АМ „Тракия“ в участъка от п.в. „Веселиново“ до п.в. „Драганци“ поради обилен снеговалеж; Ограничава се движението за всички МПС по АМ „Тракия“ в участъка от п.в. „Драганци“ до Бургас поради обилен снеговалеж.

АМ „Хемус": няма ограничения

АМ „Струма“: няма ограничения.

АМ „Марица“: няма ограничения.

АМ „Черно море“: няма ограничения.

АМ „Люлин“: няма ограничения.

Времето днес

Днес снеговалежите ще спират, най-късно в крайните североизточни райони, а от югозапад и облачността ще се разкъсва, съобщава Дарик радио. Ще духа умерен до силен вятър от север-северозапад.

Остава студено, с максимални температури между минус 7 и минус 2 градуса, малко по-високи в крайните югозападни и югоизточни райони, за София – около минус 3 градуса.

Жълт код за ниски температури е обявен за 9 области на страната и София град, показва справка в сайта на НИМХ-БАН. Предупреждението е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Плевенска, Великотърновска, Габровска, Русенска, София област и София град. В тези райони температурите ще останат под нулата.

Жълт код за снеговалежи и ниски температури е обявен за 6 области на страната. Предупреждението е в сила за областите Силистренска, Добричка, Разградска, Търговищка, Шуменска и Варненска.

В тези райони освен че температурите ще останат под нулата, ще вали сняг. Очакваните количества сняг са 10-20 л./кв.м. Ще се образува и нова снежна покривка – 10-20 см.

Жълт код за снеговалежи е обявен за шест области на страната. Предупреждението е в сила за областите Сливенска, Ямболска, Бургаска, Хасковска, Кърджалийска и Смолянска.

В областите Сливенска и Бургаска ще вали сняг, като в Сливенско се очакват 10-20 л./кв.м и образува и нова снежна покривка – 5-15см, а в Бургаско количества 10-20 л./кв.м и нова снежна покривка – 10-20 см. В останалите области не се очаква да вали през деня.