В последно време се замисляме за това дали е необходимо да бъдем свръхпотребители. Нужно ли е да обновяваме непрекъсно вещите около себе си? Има много ползи от това да живеем с по-малко, да имаме простичък живот, който обаче носи щастие, независимо от мнението на някои хора. Един такъв живот е и по-малко стресиращ.

Да живеем с по-малко предлага предимства. Не говорим само за пестене на пари.

1/ Започваме да харчим по-обмислено

Да живеем с по-малко не означава да се лишим от красивия си дом или прекрасната кола. По-скоро идеята е да правим нещата съзнателно и обмислено, казва Райън Мичъл от The Tiny Life.

Ключовият елемент е да си задаваме въпросa какъв искаме да бъде нашият живот? Когато изясним своите цели, трябва да се запитаме дали съответната покупка ще ни доближи до целта.

Подходът изисква да се движим само в посока харчене на пари, които ще ни помогнат да реализираме целите си.

2/ Започваме да пазаруваме умно

Не се заблуждавайте, че да живеете с по-малко означава да се лишавате. Насочете се към качеството. Нека то бъде ваш ориентир.

Ще спестите много пари, ако инвестирате във висококачествени стоки.

3/ Спираме да пазаруваме като луди

Някои хора в наши дни имат лошия навик да пазаруват заради самото пазаруване. Те се вълнуват от нови колекции, нови джаджи, вълнуващи нови предложения.

Питайте се дали това наистина ви трябва. Не се сравнявайте с другите.

4/ Ще постигнем своите финансови цели по-бързо

Промяната в начина на мислене ще повлияе и на финансовото ви положение. Когато знаете какво искате и как да го постигнете, реализирането на финансовите цели става по-бързо.

Усещайки контрола при взимането на решения, все по-лесно ви се удава да отмятате поставени цели.

5/ Извличате повече удовлетворение и стойност от покупките

Изисква се повече от просто пари, за да водите богат живот. Живеенето с по-малко спомага за това, сочи практиката. Когато край вас има любими неща, вие сте по-щастливи и спокойни.

Писателят Милана Перепиолкина казва в тази връзка, че в детството си тя е растяла с по-малко играчки, отколкото другите деца. Това обаче я накарало да цени повече своите вещи.