Крилото на баскетболния отбор Маями Хийт - Крис Бош, прекара 13 сезона в НБА, а в пика си печелеше по над 20 млн. долара на сезон, преди поредица от кръвни съсиреци в белите дробове да го оставят за постоянно на пейката през 2016 г.

Докато 33-годишният Бош в момента се приспособява към това как изглежда животът му след баскетбола, той се сблъсква и с една друга дилема – какво да прави с парите си.

"Имам милиони долари, а не разбирам нищо от финанси,'' споделя Бош пред ESPN. "През кариерата ми се случиха някои лоши неща. Трябва да се образовам."

Бош е решен да научи всичко сам и твърди, че всеки месец "преглежда всичко, ред по ред" заедно с финансовия си консултант. Той размишлява върху грешките, които е допускал в началото на кариерата си, и е решен да не ги повтаря никога.

"Когато започнах, бях на 22 години,'' споделя той пред ESPN. "Не знаех нищо. Хората ми показваха някакви неща и аз ги подписвах. След това - 10 години по-късно, тези неща ми създаваха проблеми. Сега отделям часове, за да преглеждам всичко подробно."

Бош далеч не е единственият бивш спортист, който изпитва проблеми с финансите си, особено след оттеглянето си от спорта.

От Sports Illustrated информираха през 2009 г., че според някои данни, "две години след отказването си от спорта 78% от бившите състезатели от НФЛ фалират или пък имат сериозни финансови затруднения заради това, че нямат работа или са се развели."

Това важи и за баскетболисти като Бош: "пет години след оттеглянето си от спорта 60% от бившите състезатели от НБА фалират."

Намди Асомуга, който изигра 11 сезона в НФЛ, смята, че това се случва, поне отчасти, заради противоречивите съвети, които се дават на спортистите.

"Завърших финанси в Калифорнийския университет Бъркли, но дори и това не ме подготви как да защитя парите си като професионален спортист," казва Асомуга.

Ситуацията, в която се намира Бош, е особено тежка, защото той е очаквал да играе още доста години, преди да се оттегли.

"Те ти казват: "Подготвяй се за бъдещето,'' казва Бош. "Аз обаче си мисля: "Хей, опитвам се да печеля титли в НБА тук. Зает съм изцяло с това. Не мога да мисля за бъдещето точно сега.''

Бош, който в момента е свободен агент, все още се надява, че ще получи още един шанс да играе професионално баскетбол.

Без значение как ще се развие кариерата му оттук нататък, той скоро ще бъде добре запознат и със своите финанси.