Северна Корея е заобикаляла санкциите на ООН, набавяйки си луксозни стоки чрез две сингапурски компании. Това сочи изтекла информация от доклад на организацията, който се очаква да бъде публикуван официално в края на тази седмица, предава BBC.

Правителството на Сингапур е посочило, че започва разследване, тъй като разполага с „надеждна информация“ за възможни нарушения.

Както ООН, така и Сингапур са забранили износа на луксозни стоки към Северна Корея.

Международните санкции срещу страната се засилиха значително през последните две години, тъй като Пхенян продължава да работи по ядрената си програма.

Въпреки че в последно време се отбелязва напредък, който може да доведе до безпрецедентна среща между Тръмп и Ким Чен-ун през тази година, санкциите над азиатската страна остават непокътнати.

Според доклада на ООН, две сингапурски компании са доставяли широк спектър от луксозни стоки до Северна Корея, включително вина и друг алкохол. Това се е случвало до средата на миналата година.

Санкциите на ООН забраняват износа на луксозни стоки към Северна Корея от 2006 г. насам. Паралелно с това, Сингапур забрани износа на такива стоки към комунистическата страна за срок от няколко години.

Двете сингапурски компании, срещу които тече разследване, са OCN и T Specialist. Те са сестрински компании и имат един и същ изпълнителен директор.

И двете компании отричат да са вършили нещо забранено.

В доклада на ООН се посочва, че в периода между 2011 и 2014 г. „трансакции на стойност над 2 млн. долара“ са били осъществени от сметки на OCN и T Specialist в севернокорейската банка Daedong Credit Bank към сметка на T Specialist в Сингапур.

Отделно, в Сингапур действа забрана финансовите институции в страната да оказват каквато и да е било финансова помощ за услуги, свързани с търговия със Северна Корея, посочват от сингапурското външното министерство.

Т Specialist са дали показания пред ООН, че средствата не идват от Северна Корея, а от компания, регистрирана в Хонконг, като трансакциите са от продажби от преди 2012 г.

Двете компании са обвинени от ООН и за връзки с Ryugyong Commercial Bank – банка, която бе поставена от САЩ в списъка със санкционирани институции през 2017 г.

Двете компании посочват, че нямат интереси, свързани с банката.

Сингапур забрани търговията със Северна Корея в края на миналата година. Преди това между двете страни съществуваше форма на търговски взаимоотношения.