С бивши и настоящи клиенти, сред които личат имена на английската кралица, бившия британски премиер Уинстън Чърчил и супермодела Дейвид Ганди, в шивашкото ателие Henry Poole & Co разбират това-онова за избора на идеалния костюм.

Това е първото ателие на известната лондонска улица Савил Роу, а финансови директори, главни изпълнителни директори и "председатели на различни финансови институции" също са сред тези, които се обличат там, според управляващия директор Саймън Кънди.

"Много клиенти, с които се запознавате в света на бизнеса, също се обличат дискретно в Poole," споделя той пред Business Insider.

Всичко се разкроява и шие на място, което е част от причината за високите цени — костюм по поръчка от две части започва от 4 133 долара, без ДДС.

Според Кънди обаче харченето на сериозна сума пари не е достатъчно за избирането на подходящия костюм — има и нещо, което малко мъже знаят как да правят.

Вижте няколко неща, които мъжете бъркат, когато си купуват костюм, според Кънди, и съвети за това какво би трябвало да правят:

1. Те не проучват предварително нещата

"Да си проучил предварително нещата е важно, когато си купуваш костюм," казва Кънди. "Хората казват, 'Трябва ми костюм,' влизат в някой магазин и пробват нещо, което върши работа, според тях." Често това, което са пробвали, не е подходящо за тях, но те го купуват, така или иначе.

"Тъжното е, че ако хората направят такъв избор и се окаже, че костюмът е ужасен и не се чувстват добре в него, те никога повече не си купуват костюм или пък не искат да носят костюм," добавя той.

"Ако обаче сте проучили нещата и се опитате предварително да намерите подходящо място и след това го посетите и се чувствате добре, ще се върнете пак."

Той добавя, че веднъж след като от Henry Poole са направили модел с мерките на даден клиент, "Той остава негов до живот. Когато се промените, той се променя с вас."

2. Купуват си костюм, който е прекалено тесен ...

Често, според Кънди, когато мъжете не са се подготвили предварително, костюмът, с който в крайна сметка се сдобиват, е прекалено тесен. "Много костюми са прекалено тесни в момента — всичко трябва да е супер слим, често има екстремни случаи, при които нещата са прекалено къси или прекалено тесни."

3. ... или прекалено широк

"Същото важи и в обратна посока, където друга група мъже си купуват костюми, които са прекалено широки за тях. Тези костюми изглеждат по-голям номер, прекалено дълги, с прекалено широки крачоли и не стоят никак добре," казва Кънди, добавяйки, че това може да означава, че ръкавите са прекалено дълги или пък сакото не стои добре около врата.

4. Носят колан с елек

Кънди добавя, че често талията на панталона е прекалено ниско, "особено когато носите елек и виждате как ризата стърчи около талията ви или пък се вижда коланът."

"Колан и елек не е подходящата комбинация, затова слагаме странична катарама на панталона вместо колан."

5. Не гледат на костюма като на инвестиция

Според Кънди би трябвало да разделяте цената на костюма на годините, които ще го носите, добавяйки, че костюмите на Henry Poole издържат около 10 години.

Снимка: Henry Poole & Co

"Клиентите във финансовия свят обикновено са доста проницателни, когато става въпрос за цена, трайност и т.н.," казва той. "Първо, получавате красив костюм по начина, по който сте го искали и в чийто дизайн сте участвали. Той не само ви стои красиво, но и не чувствате нищо.

След това, той би трябвало да издържи 10 години. Хората, които са запознати, знаят, че Савил Роу е дългосрочна инвестиция."

6. Не носят костюм на интервю за работа

"За мен, когато човек тръгне сутрин на работа, трябва да има усещане, че излиза навън и представлява нещо, а не сякаш е събота следобед и гледа телевизия или играе голф," казва Кънди.

"Първите впечатления все още са от значение. Ако там някъде има нещо и вие го искате, трябва да изглеждате по подходящия начин.

В първите 30 секунди хората ви преценяват как изглеждате, как сте се представили, дали сте положили усилия сутринта и ако сте си лъснали обувките, сложили сте костюм, риза, вратовръзка или каквото и да било, значи сте положили усилия и ще ви възприемат добре.

Няма значение в какава сфера работите, дали сте в медиите или спорта, пак можете да изглеждате добре. Може би не е нужно да носите риза и вратовръзка, но сако и панаталони чино, спрямо просто джинси и тениска, прави разликата."