Австрийската столица Виена за поредна година защити позицията си на град, предлагащ най-добро качество на живот в света.

В същото време столицата на Ирак - Багдад, остава най-лошия град за живеене в ежегодната класация на консултантската компания Mercer.

Проучването на Mercer на 231 града по света помага на компаниите и организациите да определят по-лесно заплащането и различните надбавки за международните си служители.

Сред критериите на проучването са политическа стабилност, здравеопазване, образование, престъпност, отдих и транспорт.

Европа може да се похвали с осем от 10-те най-приятни градове за живот: Германия и Швейцария имат по три града в челната десятка, докато Нова Зеландия, Канада и Австралия имат по един.

С население от 1.8 милиона души, Виена оглавява класацията в девета поредна година, благодарение на оживената си културна сцена, доброто здравеопазване и умерените жилищни разходи.

След Виена в класацията се нарежда Цюрих (Швейцария), докато третото място се поделя между Оукланд (Нова Зеландия) и Мюнхен (Германия).

Класираният на пето място Ванкувър (Канада) предлага най-добри условия за живот в Северна Америка.

Шестото и седмото място са за германските Дюселдорф и Франкфурт. Осмото място е за Женева (Швейцария), а деветото за Копенхаген (Дания). Челната десетка се оформя от Базел (Швейцария).

Сингапур (25-о място) и Монтевидео (77-о място) оглавяват класирането за Азия и Латинска Америка, респективно. Най-добрият град за живеене в Африка е Дърбан в ЮАР, който се нарежда на 89-о място.

Година преди Великобритания да напусне ЕС, най-всиоко класираният град на страната – Лондон, пада с едно място в класацията - до 41-а позиция.

"Градовете във Великобритания продължават да се класират високо по отношение на качеството на живот и остават привлекателни дестинации за международни компании и техните служители," казва Кейт Фицпатрик от Mercer.

През последните 20 години стандартът на живот нараства най-много в някои източноевропейски градове, като Сараево, който сега заема 159-о място, и Братислава (80), се казва в доклада на Mercer.

Българската столица София се нарежда на 116-о място. Това е и единственият български град, който попада в класацията.

"В резултат на подобрения стандарт на живот, конкурентния трудов пазар и наличността на квалифицирани служители, много от тези градове започнаха да привличат международни компании," казва Мартин Ферланд, която отговаря за Европа и Тихоокеанския регион в Mercers.

През последото десетилетие Багдад неизменно е в дъното на класацията, на фона на постоянно насилие, което започва още с оглавяваната от САЩ инвазия през 2003 г.

Столицата на Йемен - Сана, която бе опустошена от военни конфликти, се нарежда две места над Багдад, докато Дамаск (Сирия), в който от седем години тече гражданска война, е шест места преди столицата на Ирак.