Саудитска Арабия изнася все по-малко петрол към САЩ въпреки добрите дипломатически взаимоотношение между двете страни под управлението на Доналд Тръмп.

Американският внос на саудитски суров петрол намалява с 14% през миналата година до 943 хил. барела на ден, сочат официалните данни. Това е най-ниското ниво от 1988 година насам, когато на власт бе Роналд Рейгън, предава CNN.

Тенденцията се засилва и от желанието на Саудитска Арабия да повиши цените на петрола. САЩ са внасяли едва 690 хил. барела дневно през месец декември на миналата година, което е 32% по-малко спрямо същия месец на предходната година, по данни на Energy Information Administration.

Тръмп, който още като кандидат-президент заплашваше, че може да забрани вноса на саудитски петрол, се срещна с коронования принц Мохамед бин Салман във вторник тази седмица в Белия дом. Двамата лидери приветстваха подобряването на взаимоотношенията между Вашингтон и Рияд, особено в сферата на сигурността.

Саудитска Арабия, която е лидер на ОПЕК, взе стратегическо решение през миналия месец май за намаляване на доставките на петрол за САЩ. Целта бе да се засили ефекта от ограничаването на добива на петрол от страните-членки на ОПЕК, като се принуди САЩ да посегнат към запасите си. Ходът се отплати, като цената на суровия петрол скочи рязко до над 60 долара за барел.

„Беше доста умно”, казва Мат Шмит, директор стокови проучвания към ClipperData. По думите му, това е било повратна точка за ограничения добив от ОПЕК.

Търговците на петрол по света наблюдават внимателно щатските енергийни статистики, тъй като те отразяват ситуацията в един от най-големите потребители на петрол в света. Още повече, че данните публикувани от други големи страни идват със закъснение и често са обект на изкривяване.

Като цяло САЩ изпитват по-слаб апетит за внос на петрол. Причина за това е шистовият бум в страната на места като Тексас и Северна Дакота, където повечето производители отчетоха рекордни стойности в края на миналата година.

Някои анализатори прогнозират, че бума при добива на петрол посредством шистовата технология може да изведе САЩ пред Саудитска Арабия и Русия като най-големия производител на петрол в света.

САЩ е внасял 7.9 млн. барела суров петрол дневно през миналата година, по данни на EIA. За сравнение, преди десетилетие страната е внасяла над 10 млн. барела дневно.

Интересно е да се отбележи, че Ирак са увеличи петролните си доставки за САЩ. Иракският износ за САЩ изпреварва този на Саудитска Арабия през месец октомври миналата година за първи път от 1985 година насам, по данни на ClipperData.

Тенденцията се отчита дори при гигантската рафинерия Port Arthur в Тексас, която се притежава от държавната саудитска петролна компания. През миналия септември, Port Arthur е имал повече доставки от Ирак отколкото от Саудитска Арабия, което се случва за първи път в историята, посочват от ClipperData.

„Саудитска Арабия жертва собствените си барели за името на общото добро на ОПЕК”, коментира Смит.

Доналд Тръмп заяви, че ще се опита да направи САЩ енергийно независима страна от „врагове и петролни картели”.

По време на президентската си кампания, Тръмп посочи пред New York Times, че обмисля забрана на вноса на петрол от Саудитска Арабия и други арабски страни, докато те не положат повече усилия в борбата с тероризма.

„Без нас Саудитска Арабия няма да съществува много дълго”, казва Тръмп пред изданието през март 2016 година.

В резултат на изказването, министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид Ал-Фалих предупреди Тръмп, че блокирането на търговията не е здравословно.