Китайският Netflix ще се опита да набере над 2 млрд. долара от предстоящото си листване на пазара, пише MarketWatch.

Стрийминг компанията iQiyi Inc. ще предложи 125 млн. американски депозитарни разписки на цени между 17 и 19 долара за брой. При положение че предлагането се осъществи на 19 долара за брой, това ще означава, че компанията ще набере 2.38 млрд. долара.

Следователно пазарната капитализация на iQiyi ще възлезе на 14.4 млрд. долара, което ще е най-голямото първично публично предлагане за годината.

До момента лидер в това подреждане за 2018 г. е бразилската fintech компанията PagSequro Digital Ltd., която през януари набра 2.27 млрд. долара.

Публичното предлагане на iQiyi също така ще е най-голямото за последната 1 година, след като през март 2017 г. Snap успя да набере 3.4 млрд. долара финансиране.

Основаната през 2010 г. компания много бързо успя да се превърне в най-голямата интернет услуга за стрийминг в Китай, измерена по броя на средните си месечни потребители.

iQiyi разполага с 60.1 млн. потребители към края на февруари, като от тях 98% плащат абонамент. За сравнение щатската Netflix има 53 млн. платени абонати в САЩ и още 58 млн. абоната по цял свят.

През 2017 г. iQiyi отчита приходи от 2.67 млрд. долара или с 55% повече спрямо година по-рано. Компанията обаче все още е на загуба, като тя дори расте с 22% за миналата година до 574 млн. долара.

Водещите мениджъри по емисията Goldman Sachs Азия, Credit Suisse, Bank of America Merrill Lynch, China Renaissance, Citigroup и UBS имат опцията да предложат на пазара допълнителни 18.75 млн. акции.