Европа изостава в глобалната технологична надпревара. Това предпруждение отправя групата JEDI* (Joint European Disruption Initiative), цитирана от Bloomberg. В инициативата участват хора като бивишият изпълнителен директор на Deutsche Telekom Рене Оберман, първата жена астронавт във Франция Клоди Хениер, директорът на Френската агенция по киберсигурност Гийом Попард и ръководителят на Германския изследователски център за изкуствен интелект Волфганг Валстер.

Всички те призовават за незабавни мерки от страна на европейските правителства, тъй като конкуренцията в лицето на Google, Apple, Facebook и китайските технологични гиганти, напредва с много по-бързи темпове.

"Единственото нещо, което е от значение, е скоростта - в иновациите, в изпълнението и в регулациите. Ако искаш да определяш правилата, трябва да задаваш и темпото. А ако Европа не промени своя ритъм, ще се превърне в незначителен играч", смята един от създателите на инициативата Андре Льозекруг-Пиетри, който в продължение на десетилетие е развивал инвестиционни проекти в Китай.

От JEDI настояват за създаването на паневропейски фонд от 1 милиард евро, който да се използва за развитието на фундаментални научни изследвания и да се управлява от малка група хора, така че проектите да се одобряват на не повече от няколко месеца. Неправителствената организация взаимства модела от агенцията DAPRA (Defense Advanced Research Project Agency), която действа под шапката на американското военно министерство. От нейните лаборатории са дошли някои от най-масовите съвременни изобретения като компютърната мишка, едни от първите роботи, управлявани с примитивен изкуствен интелект и самият интернет.

Някои европейски политици, сред които френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел, вече заявиха своята подкрепа за едно по-сериозно технологично сътрудничество на европейско ниво, но индустрията е обезкуражена от липсата на инициативност на Стария континент, пише още Bloomberg. Заради сложните механизми за взимане на решения и раздутата бюрокрация, изработването на механизъм като този, който предлагат от JEDI, би отнело месеци в най-добрия случай.

Според вицепрезидента на френската компания за биометрични изследвания Idemia Маруан Лахуд в момента има подобни инициативи, но те или се провеждат на национално ниво и са твърде малки като мащаб, или са в рамките на европейския бюджет, където пък решенията се взимат твърде бавно. Проектите по програмата Хоризонт 2020 например, която е насочена именно към иновациите, отнемат средно по осем месеца за одобрение и освен това не предлагат финансиране за базови научни изследвания, които да осигурят основа за разработки през следващите десетилетия.

Франция е една от европейските държави с най-сериозни технологични амбиции, особено след като Макрон пое кормилото на властта. Той нееднократно е заявявал, че е наясно с предизвикателствата и огромната конкуренция, пред която е изправена Европа. Преди време 40-годишният президент дори отправи предупреждение към останалите си европейски колеги, че вече не се намират в Средновековието, а в ерата на глобалната технологична надпревара. Но от последното му подобно изказване за нуждата от специализирана европейска агенция, която да насърчава ключови научни изследвания, минаха повече от шест месеца, през които не бе направено почти нищо, припомня Андре Льозекруг-Пиетри.

От френското министерство на икономиката заявяват, че са на финалната права в преговорите с Европейската комисия за създаването на специализиран иновационен фонд, който трябва да стартира до 2018 година. Еврокомисарят, отговарящ за науката и иновациите, Карлуш Моедаш също потвърди, че в момента се работи по създаването на Европейски съвет по иновациите.

Това обаче, според членовете на JEDI, няма да е достатъчно. Според тях механизмът трябва да работи без бюрокрация и многобройни комисии и при максимално опростена отчетност. Един от основните проблеми, според Маруан Лахуд, е технократският принцип, който търси проекти с добавена стойност за бизнеса. Но в случая с дългосрочните изследвания и технологиите на бъдещето, такава бизнес логика по принцип няма. Там инвестициите са с много дълъг хоризонт, който не винаги е интересен за корпоративния свят, или поне не в началото, казва още той.

Така или иначе, Европа вече е в разгара на глобалното технологично състезание. От нейните лидери зависи на коя позиция ще финишира.

*Игра на думи с джедаите - ключови персонажи от фантастичната поредица "Междузвездни войни"