Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ обяви 20 млн. долара награда за главата на мексиканския наркобарон Рафаел Каро Кинтеро, информира CNN.

Каро Кинтеро, за когото се смята, че е на възраст между 50 и 60 години, е най-новото попълнения в списъка с 10-те най-издирвани бегълци. Той е заподозрян в организиране на заговор за убийството на федерален агент.

Заместник-директорът на ФБР Дейвид Боудич описва Каро Кинтеро, един от ръководителите на картела Синалоа, като “един от мексиканските кръстници на наркотрафика,” според CNN.

“Местонахождението на Каро Кинтеро остава неясно и ние имаме нужда от помощта на хората, за да намерим този опасен беглец, който в момента е заплаха за обществото,” заяви Боудич по време на пресконференция, добавяйки, че се смята, че заподозреният все още е в Мексико.

Според властите, Каро Кинтеро има участие в отвличането и убийството на специалния агент от щатската Агенция за борба с наркотиците (ДЕА) Енрике Камарена Салазар, информира CNN.

Как двама души в затвора промениха трафика на наркотици в САЩВ началото на 70-те години кокаинът бил относително слабо употребяван наркотик в САЩ. Когато обаче Карлос Ледер и Джордж Йънг са освободени от затвора през 1976 г., те се заемат да променят това завинаги

Камарена Салазар е отвлечен, измъчван и убит през 1985 г. като отмъщения за нахлуването на властите в наркофабрика на Каро Кинтеро предходната година, според ДЕА.

Каро Кинтеро влиза в затвора в Мексико заради убийството, но е освободен през 2013 г. и отново започва да се занимава с трафик на наркотици.

В САЩ срещу него ще бъдат повдигнати и обвинения за трафик на наркотици, в това число кокаин, хероин, марихуана и метамфетамини.

Според CNN обявената за Каро Кинтеро награда е една от най-високите в историята.