Предимствата на чиата

Чиа (Salvia hispanica L.) е растение, чиито семена се използват широко като естествено средство за лечение на някои здравословни проблеми.
Според много хора, семена от чиа могат да помогнат за загубата на тегло, да поддържат нивото на кръвната захар, предпазват от диабет и сърдечни заболявания, повишават енергията, подобряват издръжливостта, настроението и помагат за здравината на костите.
Семената от чиа са богати на алфа-линоленова киселина (вид омега-3 мастна киселина), на редица важни минерали (включително калций, калий и магнезий) и на антиоксиданти.
30 грама семена осигуряват 138 калории, 9.8 грама влакнини, 8.71 грама мазнини и 4.69 грама протеин.
Ползите от Чиа
Макар и да не разполагаме с богат набор от изследвания, учените са категорични, че тези малки семенца имат определени ползи за здравето. Ето няколко основни констатации:
При диабет
Проучване, включващо 20 души с диабет тип 2, установява, че 12 седмици лечение с чиа спомага за намаляване на кръвното налягане и възпаленията. Чиа обаче не успя да доведе до промени в телесното тегло.
10-те най-здравословни храни на земятаКонсумирайте ги всеки ден, за да сте здрави
За холестерола
Чиа може да помогне за понижаване на нивата на холестерола, според проучване, публикувано в британски вестник. В тестове с плъхове, на които е дадена диета с високо съдържание на захар, изследователите установяват, че добавянето на семена от чиа към диетата помага за предотвратяването на появата на висок холестерол и при инсулинова резистентност.
В допълнение, семена на чиа водят до намаляване на коремната мазнина.
Тъй като това изследване е проведено върху животни, е твърде рано да се каже дали чиа може да има същите ползи за хората.
За отслабване
Понастоящем липсват изследвания, подкрепящи твърдението, че чиата може да насърчи загуба на тегло. Според направено изследване с 90 човека с наднормено тегло или затлъстели възрастни, при което те са консумирали 12 седмици чиа семена или плацебо, няма установени разлики в телесната маса, възпалението или кръвното налягане между двете групи.
Все още няма достатъчно доказателства, но има известни опасения, че прекомерната консумация на чия може да увеличи ефекта на антидиабетните лекарства и лекарствата за кръвното налягане. В допълнение, тя може да намали нивата на кръвната захар и да предизвика промени във времето на кървене и съсирване.