Азиатските акции поевтиняха днес, след като ръстът на лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации нарасна до 3%, а предупрежденията от някои водещи щатски компании за увеличение на разходите породиха опасения, че корпоративните печалби може скоро да достигнат своя връх.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 0.7%, до най-ниското си ниво от близо 3 седмици, след като технологичните тайвански акции поевтиняха до двуседмични дъна, на фона на признаците за забавящото се търсене на полупроводници.

Японският Nikkei също изгуби 0.7%.

Фючърсите на S&P 500 губят 0.2%. Индексите на Уолстрийт записаха понижения вчера, като S&P 500 изгуби 1.34%, което бе най-големият спад от две седмици и половина.

Промишленият гигант Caterpillar обяви по-добри от очакваните резултати, но акциите на компанията поевтиняха с 6.2%, след като от ръководството обявиха, че първото тримесечие ще е най-доброто за годината и предупредиха за нарастващите цени на стоманата.

Покачващите се лихви по щатските държавни облигации плашат инвеститорите. Лихвата по 10-годишните книжа продължава да върви нагоре вследствие на комбинацията от опасения около инфлацията, нарасващото предлагане на дълг и евентуалното вдигане на лихвите от страна на Федералния резерв.

Лихвата по 10-годишните щатски облигации се повиши до 3.003% и за последно бе на ниво от 2.992%.

Пробив на върха от 3.041% от януари 2014 г. може да засили още повече песимизма на инвеститорите.

Еврото се търгуваше на ниво от 1.2226 спрямо долара, недалече от достигнатото във вторник дъно от 1.2182, което бе най-ниското ниво от 1 март.

Доларът се разменяше срещу 108.87 йени, след като във вторник скочи до 2.5-месечен връх от 109.20 йени.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, нарасна с 0.1%.

Цените на петрола отстъпиха от близо 3.5-годишните си върхове, след като срещата между Доналд Тръмп и френския президент Еманюел Макрон намали опасенията, че Вашингтон може да възстанови санкциите срещу Иран.

Петролът от сорта брент се търгуваше почти без промяна на цена от 73.77 долара за барел.

Във вторник брентът поскъпна до 75.47 долара, което бе най-високата му цена от ноември 2014 г. Цената на щатския лек суров петрол днес остава без промяна на ниво от 67.66 долара.