Хапвайте сурови плодове и зеленчуци за добро настроение
Според ново проучване консумирането на сурови плодове и зеленчуци може да подобри психичното здраве и да облекчи депресивните симптоми, съобщават от The Independent.
Изследователи от Университета в Отаго, Нова Зеландия, установяват, че хората, които консумират повече продукти в естественото им състояние, без да са сготвени, се радват на по-добро емоционално състояние в сравнение с тези, които хапват предимно преработени или сготвени храни.
Изследвайки 422 възрастни между 18 и 25-годишна възраст, в проучването се разглеждат и други променливи, свързани с начина на живот на участниците - цялостна диета, физическа активност, индекс на телесна маса и социално-икономически статус.
Изследователите не са в състояние да изтъкнат друга причина за тези резултати, освен изобилието от микроелементи в плодовете и зеленчуците, които се усвояват по-лесно от организма, когато са консумирани в сурово състояние.
"Суровите плодове и зеленчуци могат да осигурят по-големи количества микроелементи, отколкото преработените, което обяснява взаимовръзката им подобреното психическо състояние", се казва в проучването, цитирано от The Independent.
Освен това изследователите предполагат, че процесът на готвене и консервиране "ще доведе най-вероятно до деградация на хранителните вещества, като по този начин ще ограничи тяхното благотворно въздействие върху психичното здраве".
По-голямото удовлетворение от живота, намаляване на депресивните симптоми и подобрено настроение - част от ползите, на които ще се радвате, ако увеличите количеството сурови плодове и зеленчуци, които слагате на трапезата си.
Според изследването тези предимства са най-често свързани със следните 10 продукта : моркови, банани, ябълки, тъмни листни зеленчуци, грейпфрут, маруля, цитрусови плодове, пресни плодове, краставици и киви.
Консумирането на сурови зеленчуци като целина, зеле, домати, гъби и червен лук също свързва с повишаване на настроението.
"Ако нашите заключения бъдат потвърдени от интервенционни проучвания, това би означавало, че здравната политика може да се съсредоточи върху насърчаване на консумацията на сурови и непреработени плодове и зеленчуци за оптимално благосъстояние", заключават изследователите