Тенденции в храните, които ще видите през тази година
Благодарение на социалните медии, хранителните тенденции стават все по-актуални и много хора се стремят да ги следват. Те се сменят всяка година и се следят с огромен интерес, включват се в диети и дори формират начина на живот.
Какво ще се случи през остатъка от тази година? Ето няколко предположения.
Храни, подпомагащи храносмилането
Според BBC Good Food, все повече хора търсят информация за това какво ядат, но и как се чувстват след това. Ето защо добавянето на пробиотици и пребиотици, съсредоточаване в процеса на хранене (без технологии) са само част от нещата за по-щастливи и комфортни вечери. Храни, като кисело мляко, кефир, камбуча, култивирано соево мляко, квас и квасен хляб са върхът.
Лилави храни
Имахме тенденция на дъга в чинията, на черни храни, а сега е ред на лилавата. Това включва пурпурни храни (като патладжан, грозде и сливи), както и пурпурни вариации на неща, като моркови, зеле и картофи. Вероятно ще видим и някои новопоявили се разновидности на зеленчуци и плодове в лилаво по рафтове.
Суперлате и по-здравословно кафе
Вече мина времето на кафе с кокосово масло. През 2018 г. очаквайте да видите идеи за по-здравословно кафе, а според Vegan Food and Living, то няма да съдържа кофеин. Вместо това, мислете в посока за неща, като зелен чай, чай от мача, куркума, зелени водорасли и цвекло.
Gochujang
Това е ферментирала люта чушка, популярна в корейските ястия, най-вече защото дава онди универсален вкус умами. Можете да я добавите към почти всичко, което се нуждае от малко преобразяване.
Безалкохолни напитки за възрастни
Тъй като светът става все по-съзнателен за здравето, това прави газираните и сладки напитки пренебрегвани. Производителите търсят начин да съживят интереса към тези напитки с лоша репутация, а USA Today твърди, че пазарът на крафт сода постоянно се развива. Възможно е през 2018 година да опитаме безалкохолно с лавандула и хибискус, подобно на занаятчийската бира, която става все по-търсена.
Алтернативни протеини
Какво имаме предвид под "алтернативни протеини"? Тъй като светът продължава да се движи към устойчивост и по-малко консумация на месо, очаквайте да видите някои смятани преди за низши храни да станат по-масови. Храната, която се основава на леща, черен боб, тофу и едамаме, ще бъде по-разпространена, а спирулина и различни водорасли ще са задължителни.
А ако досега сте избягвали да ядете насекоми, вече можете да срещнете все повече заведения, предлагащи такива.
Ферментирали храни
Популярността на ферментиралите храни е във възход, и те са свързани с една от другите тенденции – по-лесните за храносмилането храни. Предстои годината на кисело мляко, кисело зеле, кисели краставички, темпе, мисо и кимчи.
Четвъртото хранене
И така, какво е това? Това е нещо като формална закуска и става все по-популярно, тъй като хората са принудени да се адаптират към все по-гъвкави графици. Ако вечерята е по-рано (например в късния следобед), идва именно това четвърто ядене. То не е голямо и обилно, а по-скоро здравословна закуска по-късно вечер.
Канабис кухня
Все повече държави, легализиращи употребата на канабис, го включват в кухнята. Какви деликатеси можете да очаквате? Реално всичко - от супи, вино, шоколад, до здравословни храни за след тренировка. Кафенетата и ресторантите, специализирани в канабис кухнята, вероятно ще станат все по-популярни.
Извара
Няма нищо по-хубаво от изварата, но това, което е по-изненадващо, е, че тази толкова масова храна ще бъде модерна. Днес вече ще видите обаче подправени видове сортове и включването й във всякакви храни.
Древни зърнени
Манията по старите зърнени храни вече започна, но тази година ще бъде върхът. Киноа е само началото, а лимец, динкел, шпелта, амарант, камут, просо са готови да направят революция.
Гхи
Маслото може да не е изненада за вас, но да бъдем честни: не искате да живеете без него. Следващата версия на маслото се нарича гхи или избистрено масло, което не съдържа казеин или суроватка, които се намират в стандартното масло. То е идеално за почти всичко.