Единните тарифи за колетните пратки станаха възможни с подписания регламент относно трансграничните услуги за доставка на колетни пратки между Европейския парламент и на Съвета.

Документът има за цел засилването на електронната търговия, от една страна, и улесняването на потребителите и предприятията да сравняват различните цени на доставка в целия ЕС – от друга.

В рамките на реформата, тарифите за доставка ще бъдат публикувани на уебсайт, който ще помогне на потребителите да изберат най-добрите цени. По-голямата прозрачност трябва да създаде конкурентен натиск, като понижи цените, които не могат да бъдат оправдани от обективни фактори.

Очаква се новите правила да са от реална полза за потребителите и малките търговци на дребно. Регулаторите също ще имат увеличени правомощия да наблюдават този сложен пазар.

Новите правила бяха приети от Съвета след временно споразумение с Европейския парламент на 13 декември 2017 г. Те влизат в сила 20 дни след публикуването им в официалния вестник на ЕС.

Още 6 законодателни акта бяха подписани от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни миналата седмица.

Променени бяха правилата относно квалификацията на водачите, превозващи стоки и пътници. Документът ревизира правилата относно признаването на професионалното обучение на шофьори на камиони и автобуси и насърчават безопасното и екологосъобразно шофиране.

Регламент беше приет относно статистиката за железопътния транспорт.

Нов законодателен акт даде правилата за определяне на референтни лаборатории на ЕС за т. нар. Нюкасълска болест в различни страни от ЕС, тъй като към момента единствената сертифицирана е във Великобритания.

С решение на Парламента и Съвета беше отписната и допълнителна макрофинансова помощ на Грузия до 45 млн. евро за продължаване на провеждането на структурни реформи.

Осигурено беше и финансирането на Младежкия оркестър на ЕС след 2020 г. от програма “Творческа Европа”. Подписана беше и общата рамка за осигуряване на по-добри услуги за умения и квалификации Европас (Europass).

Актуализацията на европейското законодателство има за цел да осъвременени правилата на работа и да ги приведе в синхрон със завишените изисквания на гражданите и бизнеса, и в синхрон с новите технологии.