Азиатските акции поевтиняват днес, след като надеждите за реален прогрес при търговските преговори между САЩ и Китай намаляха. Доларът консолидира, след като от Федералния резерв потвърдиха перспективите за допълнителни вдигания на лихвите.

Настроенито на пазарите бе помрачено от информацията, че администрацията на Доналд Тръмп обмисля предприемане на действия, с който да ограничи способността на някои китайски компании да продават телекомуникационно оборудване в САЩ.

Преговорите между министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин и китайския вицепремиер Лиу Хе се очаква да стартират по-късно днес.

Пробив обаче е малко вероятен особено, след като от американското посолство заявиха, че тяхната делегация ще си тръгне още в петък вечерта.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 0.5%, докато южнокорейският KOSPI изгуби 0.4%.

Индексът на китайските сини чипове изгуби 0.1% и е близо до осеммесечното дъно, достигнато през април. Японският пазар днес бе затворен заради празник, докато фючърсите на S&P 500 останаха почти без промяна.

Индексите на Уолстрийт вчера записаха понижения, след като заплахата от щатски ограничения над китайските компании за телекомуникационно оборудване засилиха опасенията на инвеститорите от евентуално влошаване на търговските отношения между двете страни.

Dow Jones и S&P 500 приключиха деня с по 0.72% надолу, докато Nasdaq изгуби 0.42%.

Срещата на Фед завърши без промени в паричната политика, както се и очакваше, но от банката изразиха увереност, че ръстът на инфлацията в последно време ще се запази, което пък е предпоставка за вдигане на лихвите през юни.

Еврото за последно се търгуваше срещу 1.1979 долара, след като падна до 15-седмично дъно от 1.1936 в сряда, доближавайки се до дъното си за годината от 1.1915.

Доларът също така поскъпна до тримесечен връх спрямо йената вчера при 110.05, преди да отстъпи до 109.66.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, бе на ниво от 92.542 пункта, след като преди това достигна най-високото си ниво от края на декември при 92.834 пункта.

Цените на петрола се понижиха на фона на нарастващите запаси в САЩ, а инвеститорите остават предпазливи преди 12 май, когато е крайният срок за САЩ да ратифицира ядреното споразумение с Иран.

Според Reuters президентът Доналд Тръмп е решил да се оттегли от сключеното през 2015 г. споразумение, но как точно ще го направи, засега остава неясно.

Фючърсите на петрола от сорта брент поевтиняха с 16 цента, до 73.20 долара за барел, докато щатският лек суров петрол изгуби 9 цента, до 67.84 долара за барел.