Азиатските борсови индекси отчитат повишения в последната борсова сесия за тази седмица, подкрепени от силните финансови отчети в технологичния сектор и надеждите за позитивен изход от историческата среща между лидерите на Северна и Южна Корея.

Южнокорейският индекс Kospi добави около половин процент към стойността си в сутрешната търговия. От разговорите между Ким Чен Ун и Мун Дже Ин, които вече започнаха, зависи развитието на бъдещите отношения между двете държави.

Те все още нямат подписан мирен договор след Корейската война от 1950-1953 г. Точно по тази причина срещата е натоварена с толкова големи очаквания.

Като цяло акциите в Азиатско-тихоокеанския регион последваха американските си аналози на позитивна територия, след като Amazon, Intel и Baidu прогнозираха по-високи печалби за второто тримесечие от очакванията на експертите.

Единствено в Китай настроенията не са чак толкова позитивни, тъй като там не липсваха и лошите новини за част от компаниите.

Санкциите на САЩ срещу производителя на телекомуникационно оборудване ZTE, както и евентуалните действия на американската администрация срещу Huawei доведоха до понижения по тези позиции в началото на търговията, но след това голяма част от загубите бяха изтрити.

Според анализаторите, цитирани от Marketwatch, обаче възможността и други китайски компании да попаднат под ударите на американските регулатори ще продължи да генерира несигурност на капиталовите пазари.

В Япония във фокуса на вниманието бяха данните за инфлацията, която е ключов фактор за бъдещите действия на централните банкери в Токио. Индексът на потребителските цени, който изключва пресните хранителни продукти, се повишава с 0.6% през април.

За втори пореден месец индикаторът забавя темповете си на растеж. Борсовият индекс Nikkei 225 регистрира ръст от 0.6 на сто в първите часове на петъчната борсова сесия.

Курсът на щатския долар остана стабилен по време на сутрешната търговия, но американската валута е на път да приключи седмицата с ръст от 1.3%.

Доларовият индекс получи подкрепа през последните няколко дни от ръста на доходностите по американските държавни облигации, достигайки най-високите си нива за последните три месеца и половина.

Цената на юнските фючърси на американския лек суров петрол тази сутрин се движи малко над 68 долара за барел, а сортът Брент се търгува за около 74.50 долара. На седмична база "черното злато" е на път да регистрира спад от около половин процент.