Членът на баскетболната Зала на славата Шакил О‘Нийл сам си признава, че когато става въпрос за управление на пари, "той е направил много грешки."

Когато е на 20 г., Шак успява да похарчи 1 млн. долара само за час, като сред покупките му са три автомобила Mercedes-Benz.

"Минах през много изпитания и премеждия," споделя той в интервю за CNBC. Днес обаче бившият спортист си е изградил име на успешен инвеститор и бизнесмен.

Ако сега О‘Нийл можеше да даде съвет на себе си във времената, когато е бил по-млад, то това е същото нещо, което той би посъветвал младите хора, когато управляват парите си. Той успява да обобщи всичко в една страхотна аналогия:

Шак взема лист хартия, който в случая играе ролята на 100-доларова банкнота. Съветът му към младите е да вземат половината от тези 100 долара и да ги добавят към спестяванията си.

Шакил О'Нийл продаде 120 млн. чифта кецове в Wal-MartШак не се притеснява от подигравките и е доволен, че може да помогне и на децата с по-скромни финансови възможности

„Забравете за тези 50 долара. Не ги докосвайте“, казва Шак. „Вече разполагате с 50 долара. Сега, умните хора, милиардерите по света, вземат половината от тези 50 долара и ги спестяват.

Половинката на тези 50 долара са парите, с които разполагате за забавления: "Ако искате да си купувате къщи, коли, самолети или да пътувате, това са парите, които можете да използвате.“

Накратко, О‘Нийл препоръчва да спестявате и да инвестирате 75% от доходите си за пенсия и за други дългосрочни цели и да живеете с останалите 25%.

"Един човек ме научи на това преди много време и тази стратегия бе успешна за мен," казва О‘Нийл.