Сравнението между столиците на Естония и България, за съжаление, няма да е в полза на София, когато става въпрос за регулациите и функционирането на имотния пазар. Това заяви управителят на българския клон на естонската компания ARCO REAL ESTATE Евгени Василев, който взе участие в панел "Имоти" на Шумът на парите 2018.

"Лично станах свидетел на регистриране на фирма в Естония, изцяло онлайн, за цифром и словом 5 минути. При нас може да отнеме и седмици", заяви Василев. По думите му ситуацията на имотния пазар е подобна.

"Процесът на получаване на разрешителни на строеж в Талин е в пъти по-бърз, отколкото у нас. Там за 6-7 месеца приключва процесът по проектиране и получаване на разрешително за строеж. В София тази процедура за последния ни проект отне две години и два месеца", сподели Евгени Василев.

Според него инвестиционният цикъл на един инвеститор в България е между 3 и 5 години. "Аз мисля, че е много трудно в един такъв период да се прогнозира какъв ще стане с една инвестиция. Имаме много неща, които да подобряваме и в работата на местната власт, и на регулаторните институции, но аз лично съм песимист", каза още той.

"Пазарът на труда на Естония е много интересен от гледна точка на строителните работници. Местните компании наемат хора от Беларус и Украйна, защото тези от Естония отиват в Швеция и Финландия. Причината естествено се крие в по-доброто заплащане. Това се случва и у нас - нашата компания, например, вече има африкански служител, който, между другото, работи доста качествено", заяви още управителят на ARCO REAL ESTATE.

По думите му квалифицираните кадри и образованието са огромно предизвикателство за всички сектори на икономиката.

"В нашите проекти ние никога не използваме цялата разрешена площ за застрояване. Предпочитаме да изграждаме компплекси с привлекателна среда, вместо да строим мастодонти, които да пречат на всички останали около нас", сподели още Василев.

"Нямам нищо против фасилити мениджмънта като функция. Управлението на сградата е един от най-важните фактори, на които трябва да се обърне внимание още по време на проектирането. Нормативната уредба обаче, която би трябвало да урежда тези въпроси, е доста объркана и противоречива и в крайна сметка, пречи на хората да си вършат работата.

Оказва се, че има доста недомислици в закона, които объркват и живущите в сградата, и инвеститорите", заяви Василев по повод факта, че много сгради в България остават без качествена поддръжка след изграждането си.

Той уточни, че проектите на ARCO REAL ESTATE са сертифицирани по световния стандарт BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment - метод за измерване на въздействието на сградите върху околната среда) и ние сме една от първите компании, които въведоха тази практика.

Затова смея да твърдя, че темата за управлението на сградите е изключително важен", каза още Василев.

Повече информация за Шумът на парите можете да намерите на сайта на събитието или във Фейсбук.

Спонсори на конференцията Шумът на парите през 2018 г. са Първа Инвестиционна банка, CSOFT, Philip Morris, SIRMA Group, Градус, ALCOMET, TBI BANK, Admiral Markets, Qatar Airways, Garitage park, Arco Real Estate, Opel, Residential Park Lozen, Aмерикански университет в България, Юг Маркет и Юг Маркет Фонд Мениджмънт, Пощенска Банка, International Hotel Casino & Tower Suites, Amundi asset management, Сосиете Женерал Експресбанк, Mining.bg и Hotel Rila Borovets.

Организационен партньор на събитието е агенцията за връзки с обществеността United Partners.

Медийни партньори на събитието са Novini.bg, Economic.bg, Kaldata.com, Offnews.com, Imot.bg, ФАКТИ, Businessmap.bg, в. Труд и сп. Икономика.