Криптовалутите стават част от все повече благотворителни каузи. Лондонска джамия обяви, че по време на свещения месец Рамадан ще приема дарения в биткойн, съобщава Ройтерс.

Джамията, която се намира в източния квартал Далстън, е взела решението да приема биткойн и други криптовалути като част от опитите си да разшири дарителската си база.

Допълнителен "бонус" е възможността да се спестят таксите, които се плащат за обмен на различните валути, които храмът получава като дарения.

"За един дарител, който вече има сметка в биткойн или етериум, би било сложно и скъпо да обменя своите дигитални пари в долари или британски лири. На практика, джамията поема това бреме върху себе си", обяснява консултантът Лукаж Мусиал, който е помогнал на джамията в изработването на блокчейн механизма.

По думите му предимството за дарителите е, че могат да дадат своя принос с едно кликане на мишката. За храма новите технологии предоставят възможност да отворят канали за дарения от всички краища на света.

От Ройтерс припомнят, че по-рано тази година египетският главен мюфтия Шейх Шавки Алам обяви търговията с биткойн за незаконна, според каноните на исляма. По думите му криптовалутата е предпоставка за измами и мошеничества.

Имамът на джамията в Далстън Абдала Адейеми обаче е на мнение, че не върши нищо нередно.

"Биткойнът е валута като всяка друга. Тя се приема от голяма група хора. Ние самите, като духовници, не търгуваме с нея, а просто приемаме дарения", категоричен е Адейеми.

Ръководството на джамията изтъква, че тя е сред малкото храмове в Лондон, които приемат криптовалути и това вече дава разултат. Тази година се очаква даренията й да нараснат двойно и да достигнат 10 000 паунда.

Мюсюлманите считат за свой религиозен дълг да дадат милостиня по време на свещения месец Рамадан. Общоприетият размер на даренията, според канона, е в размер на 1/40 от дохода. Тази практика е известна като "зекят" и е един от Петте стълба на исляма.