Европейската компания Taxify, която е конкурент на щатската компания за споделени пътувния Uber, е набрала 175 млн. долара финансиране с основното участие на германския автомобилен гигант Daimler.

Базираният в Талин, Естония, стартъп си осигури пазарна оценка от 1 млрд. долара след инвестицията, с което се нареди сред европейските „еднорози“ (стартиращи компании, които достигат пазарна капитализация от минимум 1 млрд. долара).

Korelya Capital - френски фонд, Таавет Хинрикус - съоснователят на базирания във Великобритания стартъп TransferWise, и Didi Chuxing - китайската компания за споделени пътувания, която вече е инвеститор в Taxify, също са участвали в кръга за набиране на средства.

Daimler, която притежава конкурента на Uber - MyTaxi, ще влезе в борда на директорите на Taxify след направената инвестиция.

Taxify в момента има 10 милиона клиенти в платформата си и присъства в 25 държави. Компанията навлезе в Лондон, който е ключов пазара за Uber, през миналата година.

От Taxify обявиха, че ще използват набраните средства, за да подобрят технологиите си и да разширят дейността си на пазари, като Европа и Африка.

Инвестицията идва на фона на опитите на Uber - най-известния стартъп за споделено пътуване в света, да промени имиджа си под ръководството на новия главен изпълнителен директор Дара Косровшахи.

При предишния главен изпълнителен директор Травис Каланик Uber бе въвлечена в поредица от скандали, сред които обвинения в сексуален тормоз и опити да избегне регулациите в различни градове.

В Лондон компанията се бори, за да запази лиценза си, след като през миналата година получи забрана да развива дейност от транспортния регулатор на града.