Подобно на ловни трофеи, стените на офиса на Гари Хършам в Мейфеър са украсени със снимки на някои от най-величествените имоти в Лондон.

Всичките те са продадени от компанията на Хършам - Beauchamp Estates.

Неговите най-добри клиенти, откакто започнаха да се стичат към Лондон пред 90-те години, след разпадането на Съветския съюз, са богатите руснаци.

“Руснаците имаха малко по-различно отношение към парите,” казва 65-годишният Хършам. “Те искаха да са по-добре от приятелите си. Да имат по-хубави неща, да плащат повече. Днес е точно обратното.”

Атмосферата във Великобритания също се промени. Има все повече критики, че имотите в Лондон се превърнаха в спестовен инструмент за корумпирани автократи и хора със сенчест бизнес от цял свят и че банките, адвокатите и имотните агенции, като Beauchamp, може би поощряват всичко това, пише FT.

Сагата с Роман Абрамович е лош сигнал за останалите

Последният удар дойде, когато британските власти забавиха подновяването на визата на Роман Абрамович - собственика на футболния клуб Челси. Той наскоро получи израелско гражданство.

“Тази новина за Абрамович е много по-лоша, отколкото изглежда. Колко други хора ще си кажат: 'Ако могат да го направят с него, тогава могат да го направят и с мен’?” казва Хършам, който смята, че това със сигурност ще засегне неговия бизнес.

Хършам е убеден, че пазарът в крайна сметка ще се стабилизира. Междувременно, той се притеснява, че Лондон вече не е толкова гостоприемен за богатите хора по света.

“Привлекателността намалява,” казва той. “‘Безопасно убежище означава, че си в безопасност физически, че бизнесът ти е в безопасност, че имотите ти са в безопасност, децата ти и съпругата ти са в безопасност и си приет в обществото. Можеш да ходиш по улицата и да говориш на руски или на арабски, или на какъвто си искаш език, и ще бъдеш един от хилядите хора, които вървят по улицата и говорят на различни езици.”

Beauchamp вече не получава по 20 обаждания на седмица от богати руснаци, които искат да купуват имоти в Лондон.

Вместо това Хършам наблюдава оформянето на различни типове руски продавачи: “тези, които искат да продадат, защото имат нужда от парите” (често защото бизнесът им страда от санкциите на Запада) и “тези, които искат да продадат, защото искат да напуснат страната” (често преди властите да започнат да задават прекалено много въпроси относно богатството им).

Китайците разполагат с парите да компенсират отлива на руснаците, но Хършам се опасява, че те може да не продължат да бъдат големи играчи на лондонския имотен пазар много дълго, защото се притесняват да не попаднат под ударите на мерките на Китай срещу корупцията.

За да се пригоди към новите условия, Beauchamp се опитва да следва клиентите си, когато местят парите си на друго място. Компанията има офиси в Израел, Южна Франция, Ню Йорк, на гръцките острови, а скоро ще има и в Португалия.

Хършам, който е роден в Северен Лондон, навлиза за първи път в имотния бизнес в края на 70-те години.

Първите му чуждестранни клиенти са от Кувейт. След това се появяват саудитците, които наемали краткосрочно имоти в Лондон през летния сезон.

Те изглежда не се притеснявали, че Хършам е спазващ религията ортодоксален евреин, който не крие вярата си. “Продавал съм имоти на десетки араби и те винаги са харесвали идеята да работят с проницателен евреин,” казва Хършам. Клиент от ОАЕ дори помолил Хършам да се моли за него, когато посети Стената на плача в Йерусалим.

Това е един от начините имотен агент да се хареса на заможен клиент. Другите включват оказване на съдействие с намирането на училище за децата, намирането на пластичен хирург или психиатър, или пък на рускоговорящи бавачки, когато се налага.

“Възприятието на хората за супербогатите е, че те не са нормални. Истината е, че те са абсолютно нормални. Когато липса това усещане на страх и нервност и се срещаш с тях, можеш да сключваш сделки с тях,” казва той.