Един от най-големите доставчици на пазара на крепежни елементи и технологии - германската компания Würth Group, няма да инвестира повече в САЩ, докато президент на страната е Доналд Тръмп, заяви патриархът на фамилията Вюрт.

Райнхолд Вюрт, известен в Германия като “Кралят на винтчетата,” заяви в интервю за Bild am Sonntag, че „се е погрижил компанията да не инвестира повече в САЩ на този етап.”

“Генерираме 14% от годишните си продажби, или 1.8 млрд. евро, там, но не искам да увеличавам присъствието ни в САЩ повече,” казва той, обяснявайки как и на 83-годишна възраст думата му все още е от значение в непубличната компания.

Според Вюрт, решението му е продиктувано от “цялостната несигурна политическа обстановка” В САЩ. “Казах, че ще изчакаме и ще видим дали президентът Тръмп ще бъде преизбран,” казва той пред изданието. “Würth ще се завърне, когато той си отиде.”

Интервюто на милиардера е дадено точно след като президентът Тръмп налжи сериозни мита за вноса на стомана и алуминий от ЕС, Канада и Мексико. По данни на САЩ Германия е източник на 4% от стоманата, внасяна в страната и на 2% от вноса на алуминий.

Тръмп също така настоява за 25% мито върху вноса на автомобили и изглежда особено ядосан на германските луксозни автомобили, които се движат по американските пътища. Германия е най-големият износител на автомобили за САЩ.

Миналия ноември Würth Group придоби базираната в Ню Йорк компания за строителни материали Weinstock Bros. Това бе петото придобиване в рамките на три години за Würth Industry North America. Говорител на Würth е споделил пред Fortune, че на този етап не се планират допълнителни придобивания в САЩ.