Азиатските акции поскъпнаха до най-високото си ниво от две седмици и половина, след като силните данни за заетостта в САЩ компенсираха опасенията, че търговската война между САЩ и останалата част от света може да се отрази на световния икономически растеж.

Азиатско-тихооокеанският индекс на MSCI нарасна с 1.0%, до най-високото си ниво от 17 май насам, докато японският Nikkei се повиши с 1.3%.

Акциите на технологични компании, като Tencent и Taiwan Semiconductor Manufacturing, бяха сред най-големите печеливши.

На Уолстрийт в петък технологичните акции поскъпнаха, повишавайки индекса Nasdaq Composite с 1.51%, до 7 554 пункта, близо до рекордното му ниво на затваряне от 7 588 пункта, достигнато през март.

В същото време S&P 500, който нарасна с 1.08% в петък, все още е на около 140 пункта от върха си от 2 872 пункта, достигнат през януари.

Финансовите министри на най-близките съюзници на САЩ изразиха гнева си от наложените от администрацията на Доналд Тръмп мита върху вноса на метали, като напрежението се очаква да се пренесе и на срещата на Г-7 в Квебек тази седмица.

В рядка демонстрация на разделение шестте други членки на групата излязоха с изявление, с което молят министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин да предаде на президента Доналд Тръмп “тяхното единодушно безпокойство и разочарование” относно митата.

Въпреки това щатската икономика в момента е в добра форма, което държи мечките далеч от пазара.

Изнесените в петък данни показаха, че темповете, с които щатската икономика създава нови работни места, са се ускорили през май, а нивото на безработицата се е понижило до 18-годшно дъно от 3.8%.

Средното почасово заплащане нараства с осем цента, или 0.3% през миналия месец, след като се увеличи с 0.1% през април. Така ръстът в заплащането на годишна основа се увеличи до 2.7% през май, в сравнение с 2.6% през април.

Предвид състоянието на щатската икономика е почти сигурно, че Федералният резерв на САЩ ще вдигне лихвите на срещата си следващата седмица.

Тези очаквания подкрепят долара спрямо останалите валути.

Щатската валута се търгуваше срещу 109.50 йени, след като поскъпна с 0.6% в петък, продължавайки ръста си от достигнатото във вторник дъно от 108.115, което бе най-ниското от над пет седмици.

Еврото се разменяше срещу 1.1665 долара, отстъпвайки от достигнатия в четвъртък връх от 1.1725. Въпреки това еврото запазва дистанция от достигнатото във вторник 10-месечно дъно от 1.1510, след като опасенията около политическата криза в Италия намаляха.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поевтиняха до 65.51 долара за барел в петък, докосвайки най-ниското си ниво от близо два месеца.

За последно фючърсите се търгуваха на цена от 65.80 долара, без промяна от нивото на затваряне от петък.