Богатите стават все по-богати, при това с все по-бърз темп. Личното финансово богатство в света достига 201.9 трилиона долара за 2017 г., като бележи ръст от 12% спрямо година по-рано.

Това е и най-бързият темп на нарастване на състоянието на хората по света в последните пет години, сочи доклад на Boston Consulting Group.

Основните причини за нарастването на богатствата по света са ръстът на капиталовите пазари, както и поскъпването на голяма част от основните валути в последната година спрямо щатския долар.

По последни данни, милионерите и милиардерите по света днес държат близо половината от световното богатство спрямо 45 на сто за преди 5 г.

Глобалното състояние от 201.9 трилиона долара е близо 2.5 пъти по-голямо от Брутният вътрешен продукт на всички държави по света за 2017 г. (81 трилиона долара), изчисляват още от BCG.

Нова цел – милионерите искат да живеят до 100 г.Най-продължително днес живеят в Япония

Близо 60% от богатството, или 121.6 трилиона долара, днес са инвестиционни активи – основно акции, дялове от фондове, облигации, депозити и кеш. Останалите 40 на сто, или 80.3 трилиона долара, днес се застраховки Живот, пенсионни фондове и дялове в непублични компании.

Най-силен ръст през миналата година се отчита в богатствата в Азия, за където от BCG изчисляват ръст от 19%, до 36.5 трилиона долара. Повече от 57% от това състояние се държи от китайски граждани.

Днес Китай продължава да отстъпва единствено на САЩ по брой на милионерите и милиардерите си, но основният двигател на растежа там са хората с инвестицинни активи за между 250 хил. долара и 1 млн. долара. Днешните заможни инвеститори са утрешните милионери, споделят от консултантската компания.

В Северна Америка обаче е концентрирано най-голяма част от богатството по света – 86.1 трилиона долара или 43%. Населението в Западна Европа заема втората позиция с 22 на сто 45.2 трилиона долара. Общо 50 на сто от състоянието в богатите държави на Европа днес е вложено в инвестиционни активи.

Милиардерите в Източна Европа и Централна Азия днес обаче притежават близо четвърт от инвестиционните активи в тези региони. Общо 28-те милиардера от Източна Европа, включени в индекса на милиардерите на Bloomberg, притежават съвкупното състояние от 294 млрд. долара, като расте с 3.4 млрд. долара от началото на 2018 г.

Седем признака, че никога няма да сте милионериВсеки се намира в различна ситуация, но ако редовно правите тези грешки, може би е време да направите някои промени, когато става въпрос за управлението на парите ви

Богатството в Хонконг също е доста концентрирано, като хората с по над 20 млн. долара притежават близо 47% от общите инвестиционни активи.

САЩ пък продължават да заемат челното място сред държавите с най-голям брой хора с активи за над 100 млн. долара. Прогнозата на BCG е, че до 5 г. този брой в световен мащаб ще достигне 671 000 души.