Apple автоматично ще споделя с властите местоположението на американските потребители при набиране на спешния телефон 911, обявиха от компанията, предава CNBC.

Новата функционалност ще бъде част от iOS 12 - бъдещия ъпдейт на софтуера за iPhone и iPad, като ще помага на спешните екипи да намират бързо местоположението на нуждаещите се.

Функцията ще работи само на територията на САЩ.

През 2015 г. Apple пуснаха Hybridized Emergency Location (HELO), което позволяваше потвърждаването на местоположението на звънящия на 911 на база точката му на достъп към мрежата – като Wi-Fi мрежа и прочее.

Новият ъпдейт ще използва технология, носеща името RapidSOS.

Apple посочват, че информацията за местоположението на потребителите няма да може да се използва за всеки случай, който не е спешен, като само операторите в центъра на спешния номер 911 ще имат достъп до тези данни.

През 2015 г. Федералната комисия по комуникации даде зелена светлина на мобилните оператори да разрешат на спешните центрове да идентифицират локацията с точност до 50 метра до 2021 г. Apple посочват, че техният iOS може да прави това и сега.

„Общностите разчитат на 911 центровете при спешни случаи, като ние вярваме, че те трябва да разполагат с най-добрата възможна технология”, казва изпълнителният директор на компанията Тим Кук в изявление.