Вчера националният отбор на Япония спечели първия си мач от груповата фаза на Световното първенство по футбол в Русия с 2 на 1 срещу Колумбия.

Не само победата на футболистите от Страната на изгряващото слънце обаче беше впечатляваща, но и поведението на феновете им.

Обикновено след футболна среща трибуните на стадиона са пълни с храна, чаши и опаковки, разпръстнати навсякъде. Не и обаче когато публиката е от японци.

И това беше доказано вчера на стадион Мордовия арена в Саранск, където феновете, носещи със себе си големи торби, събраха боклука си, не оставяйки нищо след себе си.

"Това не е само част от футболната култура, а част от японската култура", казва футболният журналист Скот Макинтайър пред BBC. Той следи отбора в Русия и изобщо не е изненадан от малко по-различната природа на феновете му.

"Често чувате хората да казват, че футболът е отражение на културата. Важен аспект на японското общество е да се увери, че всичко е абсолютно чисто и това е така на всички спортни събития, със сигурност и във футбола", добавя той.

Световното в Русия: 5 технологични иновации, за които да следитеТова, с което настоящият форум в Русия се отличава от предходните си издания в миналото, е масовото присъствие на нови технологии на самото футболно игрище

Навик, изграден от детството