„Няма балон при технологичните акции и не можем да ги наречем „скъпи“, каза Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг, по време на мастър класа „Подходящите секторни инвестиции в акции при новите лихви“, който се проведе на 22 юни 2018 г.

Експертът сравни коефициентите цена на акция към печалба на компаниите в сектора през периода на доткома (март 2000 г.), когато показателят е 189, с март 2018 г. – когато коефициентът е 23.

Той отбеляза, че технологичните компании са сред секторите с най-големи печалби тази година и акциите им се представят значително по-добре от целия пазар, на фона на преживяната борсова корекция.

Постигнатите 9% покачване от началото на годината е отличен резултат, в сравнение с 3% на индекса S&P 500. Сред технологичните компании има и такива с двуцифрен растеж в проценти и това е подкрепено от финансовите им резултати.

Двигателите от сектора

Цачев посочи, че акциите на Amazon, Netflix и Google са сред основните двигатели, като при тях инвеститорите следят експанзията, а не се ръководят от цената им. По думите му технологичният сектор е с най-ниските дългове и при вдигането на лихвите ще продължи да изненадва с положителни резултати.

Според експерта, перспективи за дългосрочни инвестиции имат компаниите, които се занимават с изкуствен интелект и автоматизация. Това са посоките, които рязко ще снижават разходите за потребление и ще носят печалби.

Освен големите играчи, като Microsoft, Google и Apple, има редица компании, които развиват тези тенденции и струват стотици милиони, но те не са на борсата.

Как да печелим от спестяванията си? Главният изпълнителен директор на ЕЛАНА Финансов Холдинг Камен Колчев споделя как да печелим допълнителна доходност от спестяванията си и как да изберем подходяща инвестиционна стратегия

Но анализаторът обясни, че има борсово търгувани фондове, които следят развитието на компаниите, които се занимават с изкуствен интелект и автоматизация, и имат достатъчна ликвидност, за да са подходящи за инвестиране.

Единият Global X Robotics & Artificial Intelligence е показал ръст в цената си от 19.92% за последната 1 година. Другият е едва от три месеца на борсата и регистрира ръст от 2.6% - това е First Trust Nasdaq Artificial Intelligence and Robotics.

Какво място имат технологичните акции в инвестиционните портфейли

Главният инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг посъветва инвеститорите да отделят 10%-15% от инвестиционния си портфейл за технологичния сектор за средносрочно и дългосрочно вложение, за да се възползват от печалбите му.

Той посочи, че ако сумата за инвестиция е малка, най-добре е да се вложат средства в борсово търгувани фондове, които покриват сектора или са свързани с технологичния индекс, за да се избегне корпоративния риск.

Според Цачев, ако става дума обаче за сума от 50 000 лв., вече може да се направи комбинация от борсово търгувани фондове и селекция на определени перспективни акции.

По думите му, предвид волатилната година на пазарите и изненадите в геополитически план, инвеститорите трябва да държат в кеш 10% от портфейла си, за да могат да реагират при борсови спадове.

Profit.bg е медиен партньор на проведения мастър клас „Подходящите секторни инвестиции в акции при новите лихви“.