10 любопитни факта за авокадото
Всички знаем, че авокадото е невероятно полезен плод, пълен с фибри, здравословни омега-3 мастни киселини, витамини А, С, Е и калий.
Ние също така знаем, че авокадото е сред най-добрите храни за борба със стреса поради изобилието от витамини от вида B, които предлага на човешкия организъм.
И, разбира се, знаем, че е невероятно вкусно и идеалното допълнение към салата или смути.
Но има много интересни неща, които не знаем за тази супер храна.
Ако следващите 10 забавни факта за авокадото не ви накарат да се почувствате заинтригувани, то със сигурност ще ви подтикнат да включите зеления плод в менюто си.
1. Първо, авокадото е плод, а не зеленчук. То принадлежи към рода Persea от семейство Lauraceae.
2. Авокадото съдържа 4 грама протеин, което го нарежда сред плодовете с най-високо съдържание на протеини.
3. Авокадовите дървета не се самоопрашава, за това са нужни две дървета. То е ацтекски символ на любовта и плодородието, най-вероятно защото дърветата растат по двойки.
4. Не мислете за авокадо само като за солено допълнение към сандвичи и салати. Бразилците всъщност го добавят към сладолед.
5. Може да се каже, че авокадото е узряло, когато е тежко за размера си и е тъмно на цвят. Ако искате да ускорите узряването му обаче, просто го поставете в кафява хартиена торбичка за от 2 до 4 дни. Можете да ускорите този процес още повече, като добавите банан в торбичката.
6. Авокадото расте на дърво, но узрява едва след като бъде откъснато.
7. Хас е най-популярният сорт авокадо, отглеждан в цял свят. Той е открит в задния двор на пощальон на име Рудолф Хас в Калифорния през 30-те години на миналия век. Той патентова своето дърво през 1935 г.
8. Средностаситическото авокадо е с размерите на бебе в утробата, което е на 16 седмици. Освен това то е една от най-добрите храни за бебета.
9. Думата гуакамоле идва от испанските изследователи, които не можели да произнесат ацтекската дума за авокадо - ahuacatl, затове те го наричали aguacate.
10. Авокадото може да се похвали с най-високото съдържание на влакна сред плодовете. То съдържа витамин В6, витамин С, витамин Е, калий, магнезий и фолиева киселина.