Желязото е едно от най-важните хранителни вещества във вашата диета, тъй като помага на различни протеини да доставят кислород на тялото ви. Истината е, че дефицитът на желязо е сред най-честите здравословни проблеми и се дължи на недостатъчен прием на продукти от животински произход като червено месо, риба, птици.

Недостигът на желязо се среща главно при бременни жени, малки деца, жени с тежък месечен цикъл, хора, които често даряват кръв, вегетарианци или вегани.

Дефицитът на желязо се проявява на три етапа, като най-тежкият е анемията - състояние, при което в организма ви няма достатъчно желязо, за да се създаде хемоглобин, , който отговаря за доставянето на кислород в тъканите. Това води до намаляване на броя на червените ви кръвни клетки, което предизвиква умора, замаяност, бледа кожа или задух.

Анемията може да се прояви и чрез някои доста странни неща отвъд обичайните симптоми. Ето шест такива, за които трябва да следите.

Имате апетит към неща, които не са храна

Ако сте яли земя или пръст като дете, може да сте имали недостиг на желязо. Изследователите все още се опитват да разберат защо хората с тежък железен дефицит имат желание за ядене на мръсотия, глина, царевично нишесте, бои, картон и дори почистващи препарати.

Състоянието се нарича "пика" и може да бъде трудно да се улови, главно защото хората се срамуват да признаят, че имат тези странни пристрастия. Това обикновено се случва при малки деца или бременни жени, но казуси показват, че и възрастните хора могат да имат пика.

8 неща, които трябва да знаете за хималайската сол Детоксикира цялото тяло и укрепва имунната система

Ноктите ви са крехки или вдлъбнати

Въпреки че може да изглеждат несвързани с останалата част от тялото ви, ноктите всъщност могат да кажат много за вашето здраве. Наред със слабите и крехки нокти, вдлъбнатините също са показателни за основен железен проблем.

Устните ви са сухи и напукани

При студ или ако въздухът в стаята е сух, първата реакция е да облизвате устните си. При хората с недостиг на желязо се наблюдава не само напукване, но и сцепване в ъглите на устните. Това може да затрудни храненето, усмивката или дори говоренето.

Неспокойни крака

Случва ли ви се да седите и да имате желанието постоянно да мърдате краката си, защото усещате изгаряне, дърпане, изтръпване или гъделичкане? Лекарите все още не са напълно сигурни какво причинява това състояние, но някои изследвания показват, че ниските нива на желязо може да са причина за този проблем.

Езикът ви е странно подут

Друг не толкова очевиден симптом на железен дефицит е атрофичният глосит, известен също като подут и нежен език. Езикът се разширява до точка, в която той изглежда гладък. Подуването може да причини проблеми с дъвченето, преглъщането или говоренето.

Непрекъснато имате желание да дъвчете лед

Желанието за лед е специфична форма на пика и е един от най-честите симптоми на тежък железен дефицит. Въпреки че причините за това желание са неясни, някои експерти смятат, че дъвченето на лед увеличава бдителността при хора с недостиг на желязо.

Как да приемате достатъчно желязо

Жените на възраст между 19 и 50 години трябва да се стремят да приемат най-малко 18 милиграма на ден желязо (27 милиграма, ако сте бременна), докато мъжете могат да се придържат към 8 милиграма. Можете лесно да покриете тези дози като консумирате стриди, говеждо месо, риба и пиле.

Наред с това яжте и храни, богати на витамин С, за да увеличите усвояването на желязото.