В Япония изобретиха сладолед, който не се топи
Бъдещето е тук. Японски учени са открили напълно органичен начин да направят сладолед, който да не се топи за няколко часа. Вашите вкусови рецептори няма да усетят никаква разлика, стига да имате търпение и воля да го гледате, а не да го ядете.
Според Асахи Шимбун, японски всекидневник, учени от Изследователския център по биотерапия в Каназава се сблъскват случайно с чудотворния метод през 2017 г.
Те искат от майстор на сладкиши да създаде десерт, като използва полифенолна течност, извлечена от ягоди, в опит да помогнат на фермерите, чиито култури са били засегнати след земетресението и цунамито в източната част на Япония през 2011 г.
Опитът показва, че "кремът от млечни продукти се втвърдява незабавно, когато е добавен полифенол от ягода", и макар да се предполага, че има нещо подозрително в полифенола, изследовател от центъра веднага осъзнава потенциала на естественото съединение.
Чрез изпитание и грешка Томихиса Ота, професор по фармация от Университета в Каназава, скоро създава нетопящ се сладолед.
"Полифенолната течност има свойства, които затрудняват отделянето на водата и маслото, така че пулпът, който я съдържа, ще може да запази оригиналната форма на крем за по-дълго време от обикновено и ще бъде трудно да се стопи", каза той на Асахи Шимбун.
Сладоледът започва да се продават в Каназава, Осака и Токио от април и всеки, който го е опитал, твърди, че по вкус не се различава от обикновения, който след втората минута започва да тече.
Някой да иска сладолед?