Понякога значението на всичко около нас се губи и започваме да тъпчем на едно място, без да имаме никакъв прогрес. При някои това може да е осъзнат избор - не искат да излязат от коловоза и не желаят да се променят.

При други са усилия, които отиват на вятъра, колкото и да се опитват да вървят напред. Понякога обаче причината за застоя се крие в самите нас и в малките, но неосъзнати грешки, които допускаме.

Bright Side събира най-малките, но може би най-важните фактори за вас, които могат да повлияят отрицателно върху успеха ви. Ето кои са те:

9. Илюзорни мечти

Всички обичаме да мечтаем. Въпреки това, някои са склонни да имат нереалистични мечти и не желаят да се върнат към действителността. Резултатът е човек, който живее в свой въображаем свят, чака чудо и не полага никакви усилия да постигне целите си.

И ако не направите нещо и останете на едно място, има много малка вероятност да намерите куфар с милион долара. За да подобрите ситуацията, оставете зад себе си живота, с който сте свикнали, и се опитайте да направите нещо, което никога преди не сте правили.

8. Невъзможност да се концентрира върху конкретна цел

Много от нас са склонни да живеят на принципа - "още няколко минути в Instagram и ще свърша тази работа". Работата е в това, че животът ни е пълен с джаджи, които излъчват новини от целия свят, а това често е трудно да се пренебрегне.

И благодарение на тези технологии и нашата зависимост, понякога става невъзможно да се съсредоточим върху една задача. В резултат на това имаме много недовършена работа, куп мръсни чинии вкъщи, а ние седим и гледаме телефона или компютъра.

За да бъдете по-продуктивни и да спазвате крайните срокове, използвайте техниката Pomodoro - една от най-популярните за управление на времето.

7. Невъзможност за последващи действия

Започвали ли сте да изпълнявате няколко задачи едновременно и не завършвате никоя от тях? Сигурно се е случвало с повечето от нас поне веднъж в живота ни. Това се отнася до спорт, диети и проекти, които започвате с голям ентусиазъм и спирате след седмица или месец.

Има само една причина за тази ситуация - липса на постоянство и липса на желани резултати. В Япония има специална дума, описваща този синдром - "3-дневният монах." Числото 3 тук символизира средното количество дни, през които продължава интензивността. За да не бъдете такъв "монах", постепенно се потапяйте в работата и избягвайте крайностите.

6. Неспособност да поемете отговорност за действията си

Не всяко нещо, което се случва в живота, е по наша вина, но всички те са наша отговорност. Обвинението към други хора или пречки няма да промени положението, но като поемете пълната отговорност за дадена ситуация, можете да изградите по-добро бъдеще.

Способността да признавате грешките си и да ги коригирате е първата и най-жизненоважна стъпка по пътя към успеха. Просто поемайте отговорност и осъществявайте вашите идеи и мечти.

10 души, които са постигнали невероятни неща на крехка възрастОт Александър Велики до Моцарт

5. Липсата на подкрепа от близките

Една от основните тайни на успеха на човек е подкрепата на близките му хора. Но понякога вместо подкрепа, ние сме изправени пред негативност и неразбиране от тях, което затруднява изпълнението на ваши действия.

В тази ситуация е важно да не насочвате към някого гняв или да причинявате конфликти. Най-добрият вариант е да кажете на близките си колко ги обичате, като в същото време обясните колко важни са за вас нещата, които правите, какъв резултат искате да постигнете и колко важна е тяхната подкрепа.

4. Твърде много самоанализиране

Самоанализирането ви води до все по-дълбоко вникване в проблема ви. В резултат на това той започва да се корени в ума ви, което ви кара да се чувствате тъжни и в крайна сметка - може да доведе до депресия.

Това със сигурност няма да ви изведе на пътя на успеха. Кажете "да" на здравословно, самоанализиращо се и самооценяващо се осъзнаване. Те ще ви помогнат да се измъкнете от апатията и да оцените реалните възможности.

3. Търсите виновните

Има два типа хора в света - тези, които продължават да обвиняват всички заради провалите си и тези, които поемат отговорност за своите собствени падения. Тези, които обичат да обвиняват, могат да насочат пръст към правителството, страната, в която живеят, родителите, които не им дават достатъчно, за да станат успешни.

Докато вторият тип хора, които успяват, знаят, че това зависи само от техните усилия, упоритост и цели и че няма смисъл да обвиняваме другите. Изненадващо, неуспехите могат да ги стимулират да станат още по-успешни. Не забравяйте, че никой не е виновен за провалите ви, освен вас и никой, освен вас, не може да направи бъдещето ви щастливо и успешно.

2. Нереални цели

Вашите мечти може да се превърнат в цели, които трябва да зададете правилно. Трябва да имате ясно разбиране за това какви ресурси имате, за да ги постигнете, от колко време ще имате нужда и колко са истински.

Методът SMART може да ви помогне много при настройването и анализа на целите. И дори ако поставената от вас цел се окаже нереална, има някакъв изход - опитайте се да я формулирате по различен начин или да я разделите на подцели.

1. Предишни неуспехи

Всеки от нас е срещал неуспеха. Понякога може да полагате максимални усилия, но резултатът просто не се случва. В този случай имаме 2 възможности: да се депресираме и да съжаляваме себе си или да анализираме ситуацията, да открием нещата, които вършим погрешно, и да опитаме отново.

Стивън Кинг може да бъде ярък пример за упоритост. Въпреки че е получавал отказал 30 пъти от различни редактори, за да публикува първия си роман, накрая той жъне успех.