Националният отбор по ръгби на Зимбабве получи официално извинение, след като пренощува на улицата поради несъгласие с условията, предоставени за нощувка от страна на федерацията по ръгби на Тунис.

Зимбабвийците и техните треньори са в Тунис за квалификационен мач за Световното първенство по ръгби.

Когато пристигнали в хотела, от отбора на Зимбабве преценили, че условията са неприемливи и решили да спят на улицата в знак на протест, предава CNN.

Бившият спортен министър на Зимбабве Дейвид Колтарт публикува снимка в социалните мрежи на състезатели, спящи на улицата пред хотела, заедно с целия им багаж.

Публикацията отключи гняв сред гражданите на Зимбабве, които осъдиха отношението към отбора им.

Колтард посочва, че състезателите са прекарали 6 часа на летището поради проблеми с визите, преди да бъдат докарани до хотела, който в крайна сметка отказали.

Отборът се е забавил на летището, тъй като не могъл да плати такса за виза в размер на 23 долара на човек, посочва един от капитаните на отбора пред местното радио CapitalK FM.

Бивша звезда на Ювентус и Челси управлява краудфъндинг платформаФеновете не са

Спортното министерство на Зимбабве обаче отвръща, че тунизийските организатори на турнира били гарантирали, че няма да има проблеми с визите.

Халид Бабу от Rugby Africa - африканската федерация по ръгби, посочва, че инцидентът не е бил с цел „дестабилизиране“ на опонентите, добавяйки, че на зимбабвийците е бил предложен нов хотел, който те са приели.

„Извинявам се от името на ръгби федерацията на Тунис, горди сме да домакинстваме Rugby Africa турнири всяка година, като се опитваме да спазваме най-добрите международни стандарти по отношение на настаняването и другата инфраструктура“, казва Бабу.

Зимбабве ще играе срещу Тунис в последния кръг на турнира Gold Cup, част от календара на Rugby Africa. Победителят ще се класира за световното първенство по ръгби, което ще се проведе догодина в Япония.