Милиардерът Илон Мъск изпраща екип от инженери към Тайланд, за да окажат помощ в операцията по спасяване на момчешкия футболен отбор, който е хванат в капан в пещера.

Мъск посочи в Twitter, че инженерите са от космическата компания SpaceX и строителната Boring Company, като ще тръгнат към Тайланд в събота, предава CNBC.

Специалистите могат да се опитат да изпомпат водата от наводнената пещера чрез Powerpack батерия на Tesla, която ще осигури нужното електричество, за да се увеличи производителността на помпите за отводняване, каза Мъск по-рано през тази седмица.

Милиардерът предложи и решение, базирано на найлонова тръба, която да бъде спусната надолу в пещерата, за да достави кислород на заклещените момчета и треньора им.

В понеделник спасителните екипи откриха 12 момчета и техния треньор в наводнената пещерна система Tham Luang, намираща се в провинция Чианг Рай.

Властите се опасяват, че 13-те души могат да останат в пещерата в продължение на месеци, тъй като се очакват солидни валежи, които допълнително ще наводнят пещерните тунели.

Бивш военен водолаз почина, докато участваше в спасителната мисия, след като загубил съзнание в резултат на свършване на кислорода му.

Мъск потвърди желанието си да помогне чрез публикация в Twitter по-рано през тази седмица.

След 9 дни: откриха живи футболистите, загубили се в пещераЗа издирването им беше организирана огромна операция, в която се включиха и международни експерти

Шефът на Tesla предложи помощ за откриване на точното местоположение на бедстващите чрез технология на компанията, както и в изпомпването на водата.

Самият Мъск в последно време е заобиколен от медийно внимание, породено от затрудненията на Tesla по производството на новия автомобил на компанията Model 3. Това породи редица съмнения в неговите лидерски качества.

Tesla успя да постигне заложените седмични производствени цели в края на миналия месец, но това не умилостиви критици и инвеститори, тъй като няма гаранция, че темпото може да бъде спазвано.

Предприемачът получи силни критики и за това, че не искаше да отговаря на неудобни въпроси, наричайки запитване на анализатор „скучно”.