Европейската стратегия относно пластмасовите отпадъци и нейното разработване са една от основните теми в центъра на събитията с голям обществен отзвук в рамките на предстоящото двадесет и второ издание на изложението Ecomondo, организирана от Italian Exhibition Group, от 6 до 9 ноември 2018 г. в Панаира на Римини.

В международното събитие ще вземат участие много италиански и чуждестранни лектори, които са сред най-квалифицираните в различните аспекти на околната среда. Групата е посочена от научно-техническата комисия на Ecomondo, с цел да осигури връзки с най-съвременните проблеми в различните сектори на зелената и кръговата икономика.

Ето защо за комисията е изключително важно незабавно да започне разработването на насоките относно европейската стратегия за пластмасовите отпадъци за посетителите на изложението.

Темата за пластмасовите отпадъци е в основата на обширна програма от срещи и конференции, организирани от научно-техническата комисия, в които всяка година се включват авторитетни италиански и чуждестранни организации (университети, асоциации, институции).

В сряда, 7 ноември, конференцията, озаглавена „Как да се приложи европейската стратегия относно пластмасовите отпадъци в кръгова икономика“, ще си постави за цел да даде тласък на Европейската стратегия относно пластмасовите отпадъци, на която беше дадено начало от Европейската комисия през февруари тази година и която отбеляза своите първи стъпки с директивата от Брюксел, която забранява използването на сламки, тампони за уши и други пластмасови продукти.

Конференцията ще се обърне към участниците от браншовете на органичната, биоразградимата и традиционната пластмасова индустрия, изправени пред новите предизвикателства на пазара.

Всяка година в Европа се произвеждат 25.8 милиона тона пластмаса, докато пластмасовите отпадъци са 49 милиона тона: по-малко от 40% се рециклират.

На Ecomondo проектът eCircular, популяризиран от програмата Climate-Kic, начело с Университета на Болоня, ще посочи потенциалните мерки за драстично намаляване на въздействието на пластмасите върху околната среда.

За допълнителна информация и посещение на събитието бихте могли да се обърнете към представителя на панаира за България: Чавдар Горчев, тел.: 00359 899190961,
office@expobusinesspartners.net, www.expobusinesspartners.net.