Samsung откри в Индия "най-големия завод за мобилни устройства в света".

Президентът на Южна Корея Мун Дже-Ин и премиерът на Индия Нарендра Моди формално откриха новите мощности на компанията, които реално представляват разширяване на вече работещ завод в Нодиа - град, намиращ се на около час от Ню Делхи, предава CNN.

Разположена на 130 хил. кв. метра непосредствено до старата фабрика на Samsung, новата мощност ще позволи на южнокорейската компания да удвои производството на смартфони в Индия от настоящите 68 млн. броя годишно до 120 млн. броя през 2020 г.

Изпълнителният директор на Samsung India ХК Хонг описва завода, като „символ на силния ангажимент на Samsung към Индия и ярък пример за успеха на правителствената програма „Произвеждай в Индия””, имайки предвид инициативата на Нарендра Моди да привлича международни компании, които да инвестират в производствени бази на местна почва.

До преди 6 месеца Samsung имаше най-голям пазарен дял в Индия, но бе изместен от китайската компания Xiaomi в края на 2017 г.

Южнокорейската компания обяви плановете си за разширяване на производствената база през миналата година, като част от инвестициите си в Индия, възлизащи на 715 млн. долара.

Xiaomi също има присъствие в Индия, където на почит все още са по-евтините устройства, тъй като огромното население на страната не разполага с високи доходи. Китайската компания наскоро откри 4 завода за смартфони в Индия, като по този начин ги направи общо 6, посочвайки, че може да произвежда по 2 смартфона на всяка секунда.

Apple и Samsung приключиха седемгодишната патентна война Двете компании са сключили споразумение, с което са уредили последния съдебен спор помежду си

Samsung планира смартфоните, произведени в Индия да се продават в страната и на други пазари по света.

„Вярваме, че с корейската технология и индийското производство ще осигурим най-добрите продукти в света”, каза Нарендра Моди. „Този завод е голяма стъпка в посока да направим Индия световен хъб в производството”, добави той.

В Индия има над 300 млн. потребители на смартфони, което я прави вторият най-голям пазар за мобилни устройства в света, след Китай.

Около 2/3 от населението на Индия (1.3 млрд. души) нямат достъп до интернет. Много от тях ще станат онлайн именно с помощта на смартфоните.