Азиатските акции продължиха ръста си днес, след като оптимистичните резултати на компаниите от Уолстрийт подкрепиха инвеститорските нагласи в световен мащаб, въпреки че опасенията около търговската война обезцениха китайския юан до ново едногодишно дъно.

Доларът отстъпи от триседмичния връх, след като инвеститорите прибраха част от печалбите си, генерирани след изслушването на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл пред Конгреса.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.32%, докато японският Nikkei и австралийският основен индекс добавиха 0.30% и 0.40% респективно.

Китайският Shanghai Composite отчете понижение от 0.13%, докато технологичния Shenzhen Composite изгуби 0.43%.

На Уолстрийт индексът Dow Jones нарасна с 0.32%, докато S&P 500 добави 0.22%, повишавайки се до петгодишен връх, докато технологичният Nasdaq Composite остана почти без промяна.

Борсите бяха подкрепени от Пауъл, който потвърди, че щатската икономика е в добро състояние, но въпреки всичко предупреди, че засилващият се протекционизъм в световен мащаб с времето ще окаже негативен ефект върху икономическия растеж.

На валутните пазари опасенията около търговската война между САЩ и Китай обезцениха китайския юан до най-ниското му ниво от юли 2017 г.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, нарасна до триседмичен връх от 95.4 пункта. Спрямо йената доларът вчера поскъпна до 6.5-месечен максимум от 113.140.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации се понижи 2.875% в сравнение с 2.862% в предходния ден.

Цените на петрола нараснаха с 1.0% вчера, след като изнесените данни от САЩ дадоха индикации за ръст в търсенето на бензина и петролните дестилати, което надделя над изненадващото увеличение на щатските запаси от суров петрол и на производството на САЩ, което за първи път достигна 11 млн. барела дневно.

Щатският лек суров петрол за последно се търгуваше на цена от 68.86 долара за барел, поскъпвайки с 0.15% за деня, докато брентът поевтинява с 0.14% до 72.80 долара за барел.

Спот цената на златото се понижи с 0.24% в азиатскта търговия, след като вчера през деня падна до едногодишно дъно от 1 221.50 долара за тройунция.