Акциите на Microsoft Corp. достигнаха нов рекорд в следборсовата търговия в четвъртък след силните финансови резултати на софтуерния гигант за фискалната 2017-2018 година, която приключи в края на юни, съобщава Financial Times. Годишните приходи на компанията за първи път надхвърлиха 100 милиарда долара, подкрепени от разширяването на бизнеса с т. нар. "облачни услуги".

Само за последното тримесечие - от април до юни - приходите на Microsoft се увеличават със 17% до над 30 милиарда долара.

"Дългогодишните ни инвестиции в облачните технологии започват да се изплащат. Ние ще продължим да разширяваме пазарното си присъствие и да предлагаме все повече иновации на нашите клиенти", заяви изпълнителният директор на компанията Сатя Надела. Пред инвеститорите той обясни силните финансови резултати с извършената реорганизация на инженерните екипи на Microsoft. Тя постави като приоритет развитието на облачните технологии и изкуствения интелект, а на второ място остават традиционните софтуерни продукти на компанията и операционната система Windows.

Приходите от облачното приложение на компанията Azure бележат годишен ръст от 89%, благодарение на което общите постъпления на поделението за сървърни и облачни услуги се увеличават с 23% на годишна база през второто тримесечие на 2018 година и достигат 9.61 милиарда долара.

Amazon си остава лидер на пазара на облачни услуги, но втората позиция вече е окупирана твърдо от Microsoft, които значително изпреварват конкурентите от Google.

В традиционния бинес на Microsoft, персоналните компютри, също се забелязва развдижване. За периода април-юни приходите в това поделение на компанията отчитат първия си ръст от шест години насам, повишавайки се със 17% до над 10 милиарда долара за последното тримесечие.

Освен добрите финансови показатели за изминалата финансова година, Microsoft впечатли Уолстрийт и с прогнозата си за първото фискално тримесечие на тази година - от юли до септември. Компанията очаква приходи от продажби в поделението за персонални компютри между 9.95 и 10.25 милиарда долара, докато прогнозите на анализаторите бяха средно за 9.87 милиарда. При облачните технологии софтуерният гигант планира приходи от 8.15 до 8.35 милиарда, докато експертите очакваха малко над 8 милиарда.

В четвъртък книжата на Microsoft приключиха редовната борсова сесия с лек спад от 0.68% до ниво от 104,40 долара за брой, но след публикуването на прогнозите за настоящото тримесечие в следборсовата търговия те скочиха с близо 4% до ново рекордно ниво от над 108 долара за брой.

Откакто Сатя Надела пое поста на изпълнителен директор през 2014 година, наследявайки Стив Балмър, книжата на софтуерния гигант увеличиха стойността си близо три пъти. На 12 юли тази година пазарната капитализация на Microsoft за първи път в историята на компанията надхвърли 800 милиарда долара.