Легендарният инвеститор Уорън Бъфет години наред дарява част от богатството си на фондация, управлявана от неговите приятели Бил и Мелинда Гейтс.

В резултат на това делът на Bill & Melinda Gates Foundation, включително с личните дялови участия на Бил Гейтс, в холдинговото дружество на Бъфет Berkshire Hathaway вече надминава 5%.

Това превръща семейство Гейтс в едни от най-големите акционери в компанията на Уорън Бъфет, съобщава CNN.

Berkshire Hathaway разкри какъв дял притежава фондацията, след като дари за пореден път акции на стойност 3.4 млрд. долара, като по-голямата част от дарението бе в полза на организацията на семейство Гейтс.

Така Bill & Melinda Gates Foundation притежават книжа от Berkshire Hathaway на стойност близо 13 млрд. долара. Гейт притежава отделно от фондацията акции от дружеството.

Според документи, подадени към щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC), фондацията на семейство Гейтс планира да продаде 60 млн. акции до средата на 2020 година, за да дари средствата за благотворителност.

Бъфет е третият най-богат човек на Земята, докато съоснователят на Microsoft Бил Гейтс е на второ място.

Уорън Бъфет отново дари милиардиЗаедно с настоящото си дарение, сумата, която Бъфет е дарил от 2006 г. насам, достига 31 млрд. долара.

Двамата са приятели от години, като Бъфет дарява акции на фондацията на Гейтс, както и на други организации с идеална цел, от 2006 година насам.

Други регулаторни документи показват, че Berkshire Hathaway наскоро е дарила над 1.35 млн. акции клас B на благотворителна организация, носеща името на покойната съпруга на Бъфет Сюзън Томпсън.

Бъфет е дарил 950 хил. акции клас B и на три други благотворителни организации, управлявани от децата му.