Иран заплаши да отговори на наложените от САЩ икономически санкции срещу петролния износ на страната с военни действия и затваряне на Ормузкия проток – входът по вода към Персийския залив, през който минават около 30% от световните петролни доставки.

Ако обаче това се случи, САЩ ще може да противодейства в рамките на дни.

"Като доминираща сила в Персийския залив и в Ормузкия проток, Иран гарантира за сигурността на петролните доставки и на световната икономика в този жизненоважен воден път и разполага с мощта да предприеме действия в този район," заяви началникът на Генералния щаб на иранските въоръжени сили Мохамед Багери, цитиран от Reuters.

Заплахата на Иран да затвори основен международен воден път, който е от съществено значение за осигуряването на храна и търговски стокообмен за стотици милиони в региона, идва, след като президентът на страната заплаши САЩ с "майката на всички войни".

Военните сили на Иран обаче не биха издържали повече от няколко дни срещу САЩ и нейните съюзници, а според експерти, Иран трябва да е наясно с това и вероятно блъфира, тъй като и в миналото е заплашвала да затвори протока.

"В случай че Иран реши армията на страната да затвори Ормузкия проток, САЩ и нашите съюзници в залива ще могат да го отворят за няколко дни," заяви пред CNBC бившият щатски адмирал Джеймс Ставридис.

Бившият главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа заяви, че Иран вероятно ще се опита да минира протока, за да предотврати трафика и може също така да изпрати малките си военни кораби за бързи атаки на самоубийствени нападения срещу щатските военноморски кораби, които да нанесат известни поражения.

САЩ обаче няма да бъде сама в това и Иран бързо ще разбере, че протокът е разминиран, малките й военни кораби са потопени, а крайбрежните ракетни батареи унищожени.

Какво стои зад блъфа на Иран?

Бившият посланик на САЩ в Турция Джеймс Джефри заявява пред Business Insider, че е "малко вероятно" Иран да направи нещо в Ормузкия проток, "но самата заплаха за това е повишила цените на петрола."

Със заплахата си за "майката на всички войни" президентът на Иран Хасан Руани се опита "да предупреди не толкова Тръмп, а по-скоро всички купувачи на ирански петрол, че ако спрат да купуват от страната, когато санкциите на САЩ влязат в сила на 4 ноември, това ще навреди на цените," смята Джефри.

Манипулирането на цените и използването на огромната й петролна инфраструктира представляват "оръжието, което Иран може да използва най-лесно," в отговор на санкциите на САЩ, според Джефри. Вместо да нарушава споразумението, Иран предпочита да принуждава страните да търгуват с нея, въпреки че санкциите на САЩ поставят под натиск предлагането като цяло.

"Ако бяха нарушили ядреното споразумение, те щяха да изгубят подкрепата на Западна Европа. В момента те правят това, за да изплашат потребителите на ирански петрол“, според Джефри.

"Ако иранците искат да ескалират напрежението до военен конфликт в Ормузкия проток, този филм сме го гледали през 1988 г. и накрая те изгубиха военноморския си флот," заявява Джефри, визирайки операция „Молеща се богомолка“.