Въпреки че настъпи модата на атлетичните и по-закръглени тела, а пълните хора се приемат позитивно и дори се превръщат в модели, все още има много жени, за които болезнено слабото тяло е стремеж.

Това е и причината броят на хранителните разстройства да е все по-често срещан, дори повече, отколкото можете да предположите. Само за САЩ се смята, че около 20 милиона жени (и 10 милиона мъже) ще развият разстройство на храненето, като анорексия или булимия, в даден момент от живота си.

Хранително разстройство е психично разстройство, което включва продължителен модел на нездравословно хранене. Хората с хранителни разстройства изпитват силен стрес към храната и страх от определени храни или хранителни групи.

Жените са два пъти по-застрашени от мъжете да развият подобно разстройство, а навременното лечение е жизнено важно.

Този проблем се наблюдава във всички възрастови групи, но най-засегнати са тийнейджърите. За съжаление, с това заболяване се сблъскват жени в зряла възраст и дори малки деца.

Вижте кои са трите най-опасни хранителни разстройства и техните симптоми. Ако забележите ваш близък с тях, непременно обърнете внимание.

Анорексия невроза

Около 1% от жените ще страдат от анорексия невроза в живота си, сочи прогноза на Националната асоциация на анорексията нервоза и асоциирани заболявания.

Какво е това? Анорексията нервоза се характеризира с прием на много по-малко храна от това, което е необходимо на тялото, за да поддържа нормалното тегло и физиология. Този нисък прием на храна е съчетан с натрапчиви мисли, че човек не е достатъчно добър в постигнатото и че може да отслабва още и още.

Кого засяга? Въпреки че анорексията обикновено се наблюдава при тийнейджъри и млади жени, тези на средна възраст също могат да бъдат са засегнати.

Предупредителни признаци: Човек, който има анорексия, отслабва драстично, отрича чувство на глад или измисля извинения, за да не яде, тренира прекомерно, отказва социални комуникации, за да не се наложи там консумация на храна.

Такива хора не могат да се насладят на парче торта на рожден ден, а празниците се приемат с особено внимание и внимателно обмисляне на храната.

Жените с анорексия са по-склонни да се самоубият, а има и случаи, в които не могат да бъдат спасени след настъпили усложнения от глад.

Поради липсата на прием на храна и критично ниското телесно тегло, анорексията може да бъде фатална. „Физическите признаци и симптоми на анорексия невроза се оказват опасни и това е заболяването с най-висок процент смъртни случаи сред психиатричните заболявания", казва д-р Евелин Атиа.

Това е така, защото състоянието засяга хормони, костно здраве, сърдечна функция, кожа, коса, кръвни клетки и др.

Булимия невроза

Какво е? Булимията нервоза протича с епизоди на ядене (често извън контрол), последвани от очистване чрез повръщане или злоупотреба с лаксативи и диуретици.

Кого засяга? Въпреки че изследователите не знаят със сигурност какво причинява тези нарушения на храненето, биологичните фактори и обкръжението играят роля - и те често започват като това, което повечето от нас виждат като нормално поведение при диета.

"Когато някой развива булимия нервоза, обикновено има някакъв първоначален опит да се контролира храненето или да се намали теглото", казва д-р Атиа. Но при тези, които са засегнати от булимия нервоза, това ограничение в крайна сметка води до склонност към преяждане, последвано от неистов опит да „измие“ това безконтролно хранене.

Предупредителни признаци: Хората с булимия нервоза обикновено са със средно тегло или дори леко с наднормено тегло. Някои от най-честите признаци включват проблеми със зъбите, подути жлези в шията и челюстта им и рани по кокалчетата на пръстите от повръщане.

Другите предупредителни знаци включват прескачане на храна, изчезване след хранене, скриване на храна на странни места, големи колебания в теглото или дори самонараняване.

Системно преяждане

Какво е? Системното преяждане е безконтролно хранене в големи количества, често без дори човек да е гладен. Тези, които страдат от него, обикновено се крият, защото се срамуват от количествата храна, които изяждат. Често това ядене се случва в нощните часове и е последвано от самообвинения.

Няма конкретна възраст, при която това може да се появи, но често е следствие на стрес или преживяно емоционално състояние.

Предупредителни признаци: Някои от признаците за системно преяждане включват криене на храна, бързо ядене или тъпчене.

Както при всички други хранителни разстройства, човек с подобно разстройство може да стане толкова загрижен към храна и тегло, че това да повлияе на способността му да се концентрира върху други неща, като взаимоотношенията и социални контакти.