Живеем във време, когато външността е всичко. Има много различни режими на хранене, които привличат много последователи. Успехът обаче не винаги е гарантиран. В действителност анализи потвърждават, че 90% от всички диети водят до сериозно наддаване на тегло. Ето причините за това.

Причина №. 1: Храносмилателната система

Това е доста просто за обяснение. Усещането за пълнота на стомаха е нарушено, което води до прием на повече храна. Определена диета може да помага за намаление на теглото, но не оказва влияние върху чувството за ситост. След диетата резултатът почти винаги е възстановяване на предишното тегло.

В някои случаи стомахът дори да не се връща към предишния си размер, продължава да изисква повече храна, за да запълни празнотата. Проблемът идва от недостатъчното наличие на хормона лептин, който потиска желанието за консумация на храна и стимулира секрецията на репродуктивни хормони, а освен това и повишава температурата на тялото, така че се изразходва по-голямо количество енергия.

Причина №. 2: Стрес

Тъй като почти всички диети включват лишения (от определена храна или количество), това винаги води до допълнителен стрес. По време на диетата тялото харчи по-малко калории и след края й продължава по същия начин. Така реално ненужните калории винаги се съхраняват като мазнини. Страхът от натрупване на тегло отново също може да бъде огромен проблем.

Причина №. 3: Психологическата страна

След края на диетата много хора изпадат в състояние, известно като хипер контрол на храната. Те се страхуват от всяка храна и смятат, че тя има прекалено много калории, сами си налагат самодисциплина и в крайна сметка може да се стигне до анорексия или състояние на постоянно въздържание и последващо преяждане.

Затова много експерти препоръчват спорта като начин да се поддържа балансът между приемането на калории и изразходването им. Ако смятате, че няма да се справите сами, обърнете се към диетолог/ специалист по хранене, който да ви преведе през целия процес.