Ученият и носител на две Нобелови награди Мария Кюри е обявена за жената с най-голямо влияние върху световната история.

Класацията, озаглавена "100 жени, които промениха света", е на BBC History. Тя е съставена от 10 експерти и читателите на списанието, съобщава Harper's Bazaar.

Родената в Полша Кюри е първият човек, спечелил две Нобелови награди - една за физика и една за химия. Нейните пионерски изследвания на радиоактивността в началото на 20 век поставят началото на лечението на рак и развиват използването на рентгенови лъчи в медицината.

Активистът за правата на гражданите Роза Паркс заема второто място, следвана от суфражетката Емелин Панкхърст, математика и писател Ада Лъвлейс и биофизика Розалинд Франклин.

10 факта за Опра Уинфри на връх 62-я й рожден денОпра успява, въпреки че шансовете не са на нейна страна

Лъвлейс е британски математик, която се счита за първия човек, който признава пълния потенциал на "изчислителната машина", както и за първия компютърен програмист.

Британският химик Франклин е рентгенов кристалограф. Тя допринася за разбирането на молекулярните структури на ДНК.

Патриша Фара, президент на Британското дружество за история на науката, посочва: "Тя (Кюри) е първата жена, спечелила Нобелова награда по физика, първата жена професор в Парижкия университет, както и първият човек, а не жена, спечелил втора Нобелова награда."