Знаете ли какво е комбуча? А SCOBY? Ако отговорът ви е "не", определено е време да научите.

Комбуча е подсладен чай, ферментирал от 1 до 3 седмици. Произхожда от Русия или Китай, в зависимост от това с кого говорите.

Комбуча, кимчи, кефир и други ферментирали храни отдавна са част от диетата на хората, обитаващи различни части на света, но днес интересът към тях се възражда отново, посочва HuffPost.

SCOBY, което изглежда като гъба, е съкращение за симбиотична колония от бактерии и дрожди. Прилича на плаващо кръгче от мазнини. Колкото и гадно да ви звучи това, трябва да знаете, че напитката е наистина полезна.

Какви са ползите от комбуча?

Най-изчерпателното проучване по въпроса е направено от учени от Латвийския университет. В страната ферментацията е част от културата. Изследователите посочват, че напитката

 • подпомага детоксикацията
 • осигурява антиоксиданти
 • повишава енергията
 • подобрява имунитета.
 • Освен това почитателите й казват, че тя помага при понижен тонус, отслабване на паметта, затлъстяване, целулит, акне, предменструален синдром, херпес зостер, безсъние, хемороиди, язви, възпаление на ставите и други.

  Твърди се, че напитката лекува смъртоносни болести, като СПИН, рак и диабет.

  8 неща, които здравите хора правят всеки денМалки промени за всички 365 дни в годината

  Какво съдържа комбуча?

 • Глюкуронова киселина, глюкорова киселина, млечна киселина, оцетна киселина, ябълчена киселина, танинова киселина, оксалова и усинова киселина
 • Витамин C, витамин B1 (тиамин), витамин B2 (рибофлавин), витамин B3 (ниацин), витамин B6 (пиридоксин), витамин B9 (фолиева киселина), витамин B12 (кобаламин)
 • Ензимите бромелаин и папаин
 • Бета-глюкани
 • Как да си приготвим чай комбуча?

  За целта ви трябват комбуча, между 70 и 100 гр запар на литър вода, 2 лъжички зелен или черен чай на литър вода.

  Чаят се запарява, след което към него се добавя захарта. Охлажда се до стайна температура, поставя се комбуча (с тъмната страна надолу), след което съдът се покрива. Ферментацията продължава между 8 и 12 дни.

  Готовото питие се съхранява в хладилник.

  Тънкости

  За да извлечете оптималните ползи от тази напитка, задължително трябва да я съхранявате в стъклен съд. Желателно е да използвате такива и по време на приготвянето й. Докато ферментира, съдът трябва да е покрит с ленена материя.

  Каква е на вкус?

  Любителите на напитката посочват, че тя е леко кисела, с газиран и освежаващ вкус.

  Преди да се присъедините към феновете на това питие обаче, трябва да знаете, че въпроки че все още не са регистрирани негови вредни въздействия, все пак това е природен лек, при консумацията на който трябва да имате едно наум.