Според проучване хората, които проверяват телефоните си, докато ядат или докато прекарват време с приятелите си, са по-малко склонни да се забавляват и да изпитват удовлетворение, съобщават от The Independent.

Изследователи от University of British Columbia в Канада установяват, че използването на смартфони прави хората по-разсеяни, дистанцирани и изтощени като резултат от всепроникващата роля на мобилните комуникации в съвременния начин на живот.

Дори само лесният достъп до мобилен телефон по време на вечеря е достатъчно основание тези, които държат устройствата си далеч, докато се хранят, да се почувстват раздразнени или пренебрегнати.

Като част от проучването 300 посетители на ресторант във Ванкувър попълват въпросник след храненето си, предназначен да прецени чувството им на социална свързаност и на удоволствие, степента им на разсеяност, както и дали са усетили скука.

Франция забрани смартфоните в училищеДецата във Франция ще трябва да оставят смартфоните и други мобилни устройства у дома или да ги изключат, докато са на училище Експериментът изисква някои участници да оставят телефоните си на масата с включен звук, а останалите - да настроят своите мобилни устройства на безшумен режим и да ги преместят в специален контейнер.

Хората, на които им е позволено да използват телефоните си по време на вечеря, са имали проблем с това да останат концентрирани в разговора или просто да се насладят на момента, заявява пред The Independent водещият автор на проучането Райън Дуейър, чиито изследвания са представени на годишната конвенция на Американската психологическа асоциация.

"Изследвания, посветени на чувството за щастие, показват, че позитивното ангажиране с другите е от решаващо значение за нашето усещане за удовлетворение и благополучие. Съвременните технологии могат да бъдат прекрасни, но са способни лесно да ни отклоняват от това, което се случва тук и сега, и да отнемат от специалните моменти, които споделяме с приятелите и семейството ни ".

Втората част на проучването включва 120 ученици в Западна Вирджиния, които са разпитвани пет пъти на ден в продължение на една седмица за това, което са направили в рамките на 15 минути.

Учениците, които използват смартфоните си по време на взаимоотношения "лице в лице" с други хора, съобщават, че чувстват по-малко удоволствие и са по-малко заинтересовани от разговора.

Д-р Елизабет Дън, съавтор на изследването, отбелязва, че резултатите от проучването са особено забележителни, имайки предвид, че учениците са известни като дигитално грамотни.

"Предполагахме, че това поколение ще бъде по-адекватно в едновременното използване на телефони и реалното общуване с другите хора, но разбрахме, че дори краткото взаимодействие с мобилно устройство подкопава ползите от ангажирането с другите", каза Дън.

Това е проблем, признат от производителите на мобилни телефони, както и от компаниите, отговорни за разработването на софтуера, който устройствата използват.

По-рано тази седмица Google пусна деветото издание на мобилната си операционна система Android, което включва функция контрол, за да помогне на хората да прекарват по-малко време в смартфоните си. Функцията "цифрово благоденствие" за Android позволява на хората да задават таймери за конкретни приложения и да ги блокират при достигане на зададеното ограничение.

"Докато голяма част от времето, което прекарваме на телефоните, е полезно, много от нас искат да можем да прекъснем връзката по-лесно и да освободим време за други неща", казват от Google в блога си, въвеждайки новия контрол. "Всъщност над 70% от хората, с които говорихме в нашето изследване, заявиха, че искат повече помощ за това."

Други изследвания установяват, че за нарцистичните натури е по-вероятно да прекарват времето си в социалните медии, отколкото за по-състрадателните личности.

Също така хората с по-ниска емоционална интелигентност са по-склонни да използват приложения като Facebook и Instagram.