Най-известният производител на оръжия в Русия - концернът Калашников, показа модел на близо четириметров робот, управляван от хора, седнали в него, съобщава Daily Mail.

Компанията представи модерния брониран робот заедно с нови превозни средства и оръжия по време на изложението Армия 2018, провеждащо се в парк Патриот край Москва.

"Златният" робот, наречен Игорек, все още се развива и неговите създатели не желаят да разкриват всичките му характеристики, докато проектът не бъде завършен.

Досега всичко, което е известно за него, е, че машината е способна на контролирано двупосочно движение, тежи 4.5 тона и може да носи и премества предмети - включително оръжия.

Кабината зад стъклените панели на робота позволява на хората да го управляват отвътре. Те са защитени от куршуми, отломки и други опасни предмети зад бронираната стъклена и метална обшивка.

Шест изобретения, за които авторите им съжаляват цял животСамият Айнщайн е един от тези учени

Роботът е предназначен за "инженерни и бойни решения", според уебсайта на Калашников. Компанията е най-известна с производството на AK-47 - най-широко използваното оръжие в света. Тя е проектирана през 40-те години на миналия век.

Генералният директор на концерна Владимир Дмитриев заяви, че роботът е само демонстрация на пътя, който компанията планира да следва в бъдеще.

Около 1200 руски отбранителни компании и производители на оръжия участват в Международния военен технически форум "Армия 2018".

Те показват приблизително 26 000 оръжия и военно оборудване, вариращи от хеликоптери и бойни самолети до танкове и малки оръжия.

Калашников е най-големият производител на оръжия в Русия. Той произвежда около 95% от всички малки оръжия в страната и доставя продукцията си до над 27 държави.

Според доклад от 2004 г., от 500 милиона огнестрелни оръжия в света, около 100 милиона са произведени от корпорация Калашников - и 75% от тях са AK-47.