Суверенният фонд на Саудитска арабия е взел заем от 11 млрд. дорара от банки, съобщават източници на Reuters.

Новината за заема идва само ден, след като стана ясно, че Саудитска Арабия няма да осъществи първичното публично предлагане на петролния си гигант Aramco.

Първоначалното намерение на фонда бе да изтегли заем за между 6 и 8 млрд. долара, но последната новина е увеличила сумата.

Това е първи заем за Public Investment Fund (PIF), който има задачата за осъществяването на реформа, наречена Vision 2030, с която правителството обяви през 2016 г., че възнамерява да диверсифицира приходите от износ на петрол на кралството.

Саудитска Арабия спря IPO-то на AramcoОще през 2016 г. бе съобщено, че се планира продажбата на около 5% от капитала на Aramco на местна и международна борса, което би оценило цялата компания на близо 2 трилиона долара.


Само в последните месеци PIF успя да направи няколко големи инвестиции, включително 45 млрд. долара във Vision Fund, оглавяван от SoftBank, както и още 20 млрд. долара, съвместно с Blackstone, инвестиции в инфраструктурни обекти.

За заема си от PIF ще заплатят лихва, която се формира от LIBOR + 0.75 базови пункта. Напомняме, че вчера LIBOR, който е базисен лихвен процент, по който банките си предоставят взаимно заеми на европейския паричен пазар, достигна най-ниското си ниво за 2018 г.

Фондът се очаква да получи още десетки милиарди долари от предстоящата продажба на дела си в Saudi Basic Industries Corp (SABIC) на Saudi Aramco.

Днес SABIC е четвъртата най-голяма петрохимическа компания в света, като 70% от нея се притежават именно от PIF. Нейната пазарна капитализация в момента възлиза на 98 млрд. долара.