Най-голямата германска банка Deutsche Bank няма намерение да се отказва от глобалното си присъствие, въпреки наложителните съкращения на служители и опитите за подобряване на финансовите резулатати. Това заяви изпълнителният директор на трезора Кристиан Севинг, цитиран от Reuters.

Откакто пое ръководния пост в Deutsche Bank през април тази година, Севинг обяви плановете си да се раздели с инвестиционното поделение на компанията, с клона за търговия с американски облигации, както и с бизнеса, обслужващ хеджфондове. По думите му обаче това не трябва да се приема като сигнал за отстъпление.

"Глобалните ни амбиции няма да са обект на дискусия по време на моя мандат. Убеден съм, че тази глобална позиция е точно толкова важна за икономиката ни, колкото и след падането на Берлинската стена", заяви Кристиан Севинг по време на конференция във Франкфурт и добави, че на фона на острите политически кризи по света, за Deutsche Bank е от изключително значение да подкрепя своите клиенти в техните глобални начинания.

Според Севинг, имайки предвид разногласията между Европейския съюз и САЩ по редица финансови и търговски въпроси, за европейските банки би било твърде рисково да оставят финансирането и управлението на риска в ръцете на компании извън ЕС.

Севинг обаче е категоричен, че Deutsche Bank няма амбициите на всяка цена да се превръща в световен пазарен лидер, какъвто беше преди финансовата криза. Германската банка се опитва да възстанови рентабилността си след три поредни години на загуба, трусове и размествания в ръководството и понижаване на кредитния рейтинг. Трезорът се провали и в стрес тестовете, проведени от Федералния резерв на САЩ.

"Би било огромна грешка и заблуда да твърдим, че можем да сме номер 1, 2 или 3 в световен мащаб. Разбира се, че това не е възможно. Целта ни е да запазим позициите си там, където сме силни - платежните трансакции, клирингът в евро и щатски долари и валутния обмен", казва още Севинг и допълни, че основната цел засега остава възстановяването на рентабилността. По думите му през следващите 12-18 месеца трябва да бъде демонстриран ясен прогрес в тази посока.

Според него натискът за консолидация в банковия сектор ще се засили на фона на по-строгите регулации, дигитализацията и промените в потребителските навици. "Европа не се нуждае от голям брой финансови институции, а от сигурни и силни банки", заявява той.

Кристиан Севинг отказа да коментира слуховете за предстоящо сливане между Deutsche Bank и местния й конкурент Commerzbank.

От началото на тази година акциите на Deutsche Bank поевтиняха с близо 40% на борсата във Франкфурт.