Когато председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер си тръгна от Вашингтон през юли, след срещата си с Доналд Тръмп, той и повечето европейски политици бяха убедени, че са спасили Стария континент от гнева на американския президент.

Оказа се обаче, че са се лъгали. В интервю за Bloomberg Тръмп заяви, че според него Европейският съюз е "точно толкова лош, колкото и Китай, само че по-малък".

"Състезаваме се не само с юана, но и с еврото"

Тръмп дори сравни единната европейска валута с китайския юан, който, по думите му, умишлено е манипулиран и девалвиран, което ерозира конкурентоспособността на американските компании и пречи на усилията му да премахне "глобалните търговски дисбаланси".

"Състезаваме се не само с юана, но и с еврото. Те продължават да падат, да падат и да падат", заявява Тръмп в интервюто, дадено в Овалния кабинет.

Няколко часа преди това Европейският съюз предложи на Вашингтон премахване на всички мита върху търговията с автомобили от двете страни на Атлантика. Тръмп обаче заяви, че офертата не е достатъчно добра, тъй като повечето европейци предпочитат да купуват европейски, а не американски коли.

В момента САЩ облага с мито от 25% вноса на пикапи и лекотоварни автомобили, а за леките коли митото е 2.5 на сто. ЕС, от своя страна, облага с мито от 10% всички пътнически превозни средства от трети страни.

САЩ напускат Световната търговска организация?

И интервюто си пред Bloomberg Тръмп отправи и друга заплаха - да напусне Световната търговска организация, ако тя не започне да третира по-добре американските компании. Той нарече организацията, създадена през 1994 г. именно с помощта на САЩ, "най-лошата възможна сделка".

Той припомни, че с изключение на миналата година, САЩ почти никога не са печелили спор, заведен в СТО.

"Миналата година започнахме да печелим много от тези дела. И знаете ли защо? Защото знаят, че ако това не се случва, ние ще се махнем от там", заявява Тръмп.

Въпреки всички критики към Световната търговска организация обаче, администрацията на Тръмп продължава да депозира сигнали срещу останалите й членове. Поредният беше внесен по-рано тази седмица и касае въвеждането на мита върху американски стоки от страна на Русия, които, според Вашингтон, са незаконни.

Bloomberg припомня, че в повечето случаи "ищците" и подателите на сигнали към СТО печелят споровете, докато "защитниците" обикновено губят. Анализаторът на Cato Institute Саймън Лестър обаче опровергава твърденията на американския президент и твърди, че САЩ се представят по-добре от средното и в двата случая.

Той цитира статистиката на СТО, която показва, че САЩ са спечелили поне по една точка в 49 от общо 54 подадени от тях сигнала (или 91%). А в споровете, заведени срещу САЩ, те са спечелили в 69 от общо 80 случая, регистрирани от създаването на организацията, което прави около 86 на сто.

Европейският съюз се опитва да потуши конфликта и да инициира промени в СТО, които да удовлетворят американската страна. Миналата седмица европейски и японски търговски представители посетиха Вашингтон в опит да постигнат договорка за съвместни действия на трите страни срещу Китай в Световната търговска организация.

Ще има ли сделка между Брюксел и Вашингтон?

Въпреки това коментарите на Доналд Тръмп по темата за отношенията с Европейския съюз не бяха обнадеждаващи. Той заяви, че за да бъде постигната някаква трансатлантическа търговска сделка, Европа ще трябва да направи отстъпки и да промени не само своята регулаторна рамка, но и навиците на потребителите.

А според американския президент, европейците не изглеждат склонни да се съгласят на това.

"Европейският съюз не допуска и нашите земеделски произведения на своя пазар. Това дори не е тарифа, а стена. Те са поставили стена пред американския внос", казва Тръмп в интервюто си пред Bloomberg. По темата за валутния курс на еврото спрямо долара, той се върна в миналото и направи сравнение между частните си проекти и ролята му на държавник.

"Аз винаги съм бил почитател на слабия долар и ниските лихви. Силният долар е полезен, само ако искате да си купите имот в Европа. Когато купувах имотите си в Търнбъри и Абърдийн в Шотландия, или Дуунбег в Ирландия, силният долар ми помогна, но това беше единственият подобен случай.

Като президент мога да изпитвам известна гордост или пък да отчитам като постижение това, че валутата на страната ни е толкова силна. Лошата новина обаче е, че това затруднява изключително много продажбите на американски продукти по света", казва Тръмп.

Все пак американският президент остави място за преговори и заяви, че все още има шанс за постигане на договорка с Европейския съюз. На въпрос дали вярва, че може да издържи по-дълго в "играта на нерви" и размяната на търговски санкции с Европа по начина, по който процедира и с Китай, Тръмп отговори, че е сигурен в победата, но в същото време е готов да направи сделка.

"А европейците направо си умират да бъде постигната сделка", категоричен е американският президент.